Banana squash

SĂ„

2 frön i varje kruka. LÄt stÄ varmt, de Àr kÀnsliga för kylig jord. Om fröna lÀggs i blöt jord som dessutom Àr kall hÀnder det lÀtt att fröna ruttnar. Normalt sett gror de pÄ bara nÄgra dagar och om inte fröet vÀckts till liv under den tiden kan det bero pÄ att förhÄllandena varit fel. VÀrmematta!

Plantera

Behöver humlor och bin. I vÀxthus mÄste du sjÀlv pollinera med pensel pÄ han- och honblommor. Sommarsquash behöver oftast inte pollinera.

Squash vill ha det varmt och soligt med mullrik och vÀldrÀnerad jord som gÀrna fÄr innehÄlla bÄde kompost och lite vedaska. GÀrna ha en spaljé.

PÄ friland planteras de med 70 centimeters avstÄnd.

Odlar man i kruka behöver volymen vara minst 10 liter, men för att fÄ en bra skörd bör man satsa pÄ betydligt större. En stor hink med hÄl eller en plastad lövkorg blir utmÀrkt.

TÀck med grÀsklipp.

AvhÀrdning

Först stÀlls de i varmt men skuggig lÀge nÄgra timmar om dagen. Sedan lite mer soligt lÀge en tid, innan de exponeras för solljus och vÀder och vind pÄ sin kommande vÀxtplats. Bladen kan lÀtt fÄ brÀnnskador annars och dÄ verkar liksom vÀxtkraften avta en tid innan den hÀmtat lust att vÀxa vidare.

Det Àr smartare att inte förodla pumpor! De blir otympliga att bÀra ut och in för hÀrdning.

NĂ€ring

Mycket nÀring! Gödsla var 3:e vecka. Krukodlade oftare. NÀsselvatten Àr perfekt. GrÀsklipp. Humlor behövs.

Skörda

AnvÀnd kniv vid skörd, dÄ skadas inte plantorna.

Blommorna Àr en delikatess! Fyll med god röra och stek dem.

Skörda sommarsquashen innan de vuxit sig för stora. DÄ Àr fruktköttet mjukt och inga frön har hunnit utvecklas.

Även vintersquash och pumpor kan skördas unga men de utprĂ€glade vintersorterna, som myskpumpor och jĂ€ttepumpor, fĂ„r mycket smakrikare fruktkött om de fĂ„r vĂ€xa till full storlek och sedan mogna i solen. Skörda de sena sorterna nĂ€r skaftet börjar hĂ„rdna och skalet skiftar i fĂ€rg.

Förvara

Squash ska förvaras svalt och klarar sig i kylskÄp ett par veckor. Det gÄr ocksÄ bra att frysa in den grovt riven eller mosad. Man kan ocksÄ skÀra den i 3-4mm skivor och styckfrysa pÄ en plÄt med smörpapper och sedan lÀgga i pÄse eller lÄda för att kunna plocka lite dÄ och dÄ.

Vintersquash och pumpor gÄr att bevara lÄngt fram pÄ vintern om man förvarar dem luftigt och torrt. Viktigt Àr att skaftet har börjat torka innan de skördas och att de hanteras försiktigt, som Àgg. Tryckskador kan ge mögel.

Recept

Banana Squash 

FrÄn Sara BÀckmo:
Squashbiffar med fÀrsk squash
LÄngpannebröd med squash
Squashdip med ugnsbakad paprika och chili

Följ mig gÀrna i min vardag pÄ   eller  Som lÀrare i sociala medier tipsar jag om lite tricks pÄ ett annat instagramkonto, nÀmligen Pias underbara sociala medier. Jag uppdaterar oregelbundet Àven pÄ Youtube, Tiktok, Twitter, Snapchat och Linkedn.