Aubergine

Först och främst: Välkomna till Aubergineodlarna på Facebook! Där är jag administratör men jag är bättre på Facebook än på att odla aubergine kan jag avslöja. Men skam den som ger sig, 2022 ska jag prova igen!

2021 provade jag de nedan i tunneltält. De fick åka ut i början av sommaren då de hade mycket löss. Jag sprayade med såpvatten och höll dem ute några dagar och då försvann lössen. Ärligt talat så fjäskade jag inte alls för dem och jag fick bara några enstaka auberginer per planta. 2022 ska jag vara mer noggrann med gödsel och att pyssla om dem lite mer.

Höjd Frukt Färg
Black Beauty 60 cm 12-15 cm Svartlila
Listada De Gandia 60 cm 8-15 cm Lila och vita – ränder
Moneymaker (F1) Svartlila
Rotonda Bianca Sfumata Di Rosa Vita frukter med rosalila strimmor
Röd aubergine Orange-röd
Turkish Orange 45-55 cm 5-10 cm Orange
Viloetta Di Firenze Lila, lite vit

Samlat från nätet

Gärna växthus i zon 2-3 eller skyddat läge. Gillar varmt.

Börja tidigt inomhus

Så frön inomhus tidigt, och då snackar vi december/januari. Cirka 1 cm mellanrum, och 0,5 cm djupt. Blomjord först, sedan såjord. Använd gärna värmematta. Fröna gror långsamt och ojämnt.

Skola om första gången: Efter andra karaktärsbladen: plantera om i 10 cm x 10 cm krukor, med planteringsjord endast. Använd växtlampa från nu, ca 10 timmer per dag.

Skola sedan om vid behov.

Vid 30 cm: toppa plantorna så det blir en förgrenad planta.

Utplantering

När frostrisken är över: stora krukor eller pallkragar. 50 cm mellanrum. Använd fiberduk ovanpå, i två veckor, så de härdas. Bind upp plantan vartefter – kan räcka med pinnar som stöd.

Vattna, gödning

Gödsla extra vid fruktsättning och framåt. Kräver näringsrik jord. Blanda gärna i rikliga mängder kogödsel i jorden.

Vårda

Kan funka utan manuell pollinering, men pollinera gärna löpande själv. T.ex. genom att dutta en tops i hanblomman och sedan på honblomman. Läs mer här hos Farbror Grön.

Stöd planta/frukter. Ta bort en del blad när plantan börjar ge frukt så att alla frukter får sol på sig.

Ohyra

Många kryp gillar tyvärr auberginens frodiga bladverk. Bladlöss, vita flygare och spinnkvalster kan härja, håll koll på bladen och nyp bort eller duscha plantan om de skulle dyka upp.

Skörda

Skörda när den har rätt färg – det kommer fler frukter! Låter man dem sitta kvar för länge blir smaken träig. Använd gärna sax och handskar. Man kan inte skörda för tidigt.

Matlagning

Vitlök, cayennepeppar och spiskummin passar bra till aubergine. Prova att mixa och gör Tareq Taylors Baba ghanouj eller Auberginegratäng från ”Mat med Sofie”.

Spara frön/skott

För att få likadana sorter så behövs det vara 50 m avstånd mellan olika sorter, om man ska spara frön från auberginer.

Mer här på engelska.