Dahlior

Förodla dahliaknölar inomhus, ca 4 veckor innan frostrisken är helt förbi (ungefär i början av maj alltså, Östergötland).  Du kan plantera direkt på växtplatsen utomhus om frostrisken är helt förbi. Genom att förodla inomhus så kommer blomningen igång en månad tidigare.

  1. Ta fram dahliaknölarna. Klipp bort alla delar som är mögliga eller känns mjuka och svampiga. Har du en stor knöl kan du dela den, läs om hur du delar här.
  2. Använd en ”lagom” stor kruka. Planteringsjord i botten, sedan knölen. Fyll på med planteringsjord runt knölen, dunka krukan lite lätt mot underlaget så att jorden om sluter alla delar av knölen och fyll på med mer jord. Låt toppen av knölen eller den gamla stjälken stick upp ovanför jorden. De uppsvällda rotdelarna ska vara nedåt i krukan. Vattna inte! Ställ krukorna svalt eller i rumstemperatur. Ljuset inte så viktigt.
  3. När det börjar dyka upp skott, börja lite vattna försiktigt. Nu har de uppsvällda rotdelarna börjat utveckla sugrötter som kan tillgodogöra sig vattnet – annars kan det ruttna. Ställ nu krukorna ljust och svalt men frostfritt.
  4. Plantera ut i väl gödslad jord i kruka eller rabatt. Dahlian vill ha mycket ljus, näring och en lucker och fin jord.
  5. När skotten är ca. 15 cm höga kan du toppa dem precis ovanför ett bladpar. Då förgrenar sig dahlian och du kommer få fler blommor, men den första blomningen försenas något. Ett sätt kan vara är att toppa hälften av skotten och låta resten vara.
  6. De toppade skotten kan du använda dahlian som toppsticklingar för att föröka dahlian. Sticka ner i en kruka med planteringsjord blandat med perlit. Täck med en huv eller plastpåse med lufthål för ett minska avdunstning från bladen. Det går bra att sätta flera sticklingar i samma kruka. Ställ ljust och håll koll så att jorden helatiden är fuktig. När du ser att nya blad utvecklas på sticklingen, ta upp den försiktigt så att de nya rötterna inte går av. Plantera i en kruka med planteringsjord.

Spara knölarna till nästa sommar så här.

Tips från nätet

De dahlior på västsidan, mot väggen och fristående mår bäst.
De dahlior på östsidan mår sämst och de i söder växer sämst.