Gurka – recept
Pressgurka
- 1 färsk gurka
- 3 krm salt
- 2 msk ättika (12%)
- 1 dl vatten
- 2 msk socker
- 1/2 krm vitpeppar
- 2 msk hackad persilja
Inlagd gurka med senapsfrön
1 kg gurka
1 dl ättikssprit (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten
1 gul lök
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 msk senapsfrön
Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.
Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.
Varva lagen med löken tillsammans med senapsfrön och den skivade gurkan i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med varm lag så att det täcker.
Låt svalna samt låt sedan stå i kylen minst ett dygn innan servering så att den får god smak.
Inlagd gurka med senapsfrö håller sig flera månader oöppnad i kylen.
Mandelmanns djungelgurka
- djungelgurkor
- svartvinbärsblad
- färsk pepparrot, skivad
- dill
- chilifrukt, skivad
- äppelcidervinäger
Ättikslag
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 0,5 dl salt
- Blanda ättika, vatten, socker och salt i en kastrull och ge lagen ett snabbt uppkok.
- Ta en väl rengjord glasburk och varva gurkor, svartvinbärsblad, pepparrot, dill och chili. Häll på lagen så att det täcker. Toppa med lite äppelcidervinäger.
- Låt svalna och ställ sen in i kylskåpet. Efter 2-3 veckor är den färdig att äta.
TIPS från FB: Picka i gurkorna, annars kan de skrumpna.