Gurka

Tänk på innan (läge, zon, pollinering, trivs med och inte med m.m.)

Så inte fler än du behöver – färsk gurka går ju inte att frysa och förvara så länge. Inläggningsgurka är så klart en annan historia (västeråsgurka/frilandsgurka).

Tänk på var du ska ha dem ute, det finns gurksorter som kräver växthus, andra inte.

Så bara enstaka inomhus under våren, de växer ganska fort och blir svåra att hantera och sätta ut. Men så några stycken och fler direkt utomhus senare (maj, juni). De gillar värme så placera dem så mycket i lä som möjligt, om du inte har tillgång till växthus. Du kan räkna att det tar 4-6 veckor innan de skulle vara redo att plantera ut. Det blir alltså april-maj ungefär men jag sår några enstaka tidigare, för att förhoppningsvis få någon gurka tidigt att mumsa på. Sår du tidigt så måste du ha extra växtlampor för att det ska bli bra, ca. 14-16 timmar per dag behöver de ljus. Läs om belysning här.

Så i jord med lite lätt lager jord. Jag lägger ett frö per kruka/plats. Blir det inget på en vecka så kan jag sätta ett frö till. Låt krukan/tråget gärna få stå på värmematta, eller på golvvärme så de har 25C. Täck med plast som är hålad, för att hjälpa till att bevara fukten.

En del sår i toarullar, men det har jag inte gjort.

När bladen börjar synas måste du sänka temperaturen några grader och ta bort plasten fort så det inte gynnar svampar.

Jorden ska vara fuktig, men inte genomvåt. Dränering är viktig. Lägg gärna ett tunt lager sand eller vermiculite vid rothalsen för jämnare fukt.

Skola om

Vid 3 bladpar kan du skola om till krukor på 10-12 cm, med planteringsjord. Tryck till runt om så rothalsen är den högsta punkten i krukan, för att undvika rotröta.

Om du sått tidigt vill du kanske skola om en gång till innan utplantering.

Sista omskolningen kan göras vid utplantering. Använd hinkar/krukor på minst 10 liter, gärna mycket större. Viktigt att de har dräneringshål i botten. Blanda längst ner, grus och jord. Därefter jord.

Sår du i pallkrage: max 6 stycken i en krage, med två våningar. Sallat går bra att samplantera i mellanrummen. Det är svårt att tro i maj/juni, men det blir stora plantor och trångt ganska fort. De behöver klätterstöd så de kan slingra.

Ut

När det inte blir kallare än 15 grader på nätterna kan de tas ut. Har du växthus går det mycket tidigare så klart. När de tas ut måste de avhärdas. Plantorna måste alltså vänja sig vid utomhusvädret. Du bär ut dem på dagarna, i hinkar, i en vecka. Ha en fiberduk på så de inte bränns av solen. Efter en vecka kan du låta dem vara kvar ute men har kvar fiberduken hela dygnet.

Skötsel

Krukgurka kräver mer vatten än friland. Ge extra gödning några veckor efter plantering.

Ta bort vartannat gurkämne, men inte honblomman (den med “fruktskål”). Tjuva gärna slanggurkan.

Västeråsgurkor: kan ligga på backen och växa fritt. De andra får gärna växa på höjden och knipsas av.

Skörda

Om den är förodlad i maj så kan du skörda i juli- september. Bryt eller skär loss. Låt den inte bli för stor. Förvara svalt men inte i kylskåp. Klarar sig en vecka.

Frön: Gurkan ska vara väldigt mogen när du tar frön – gärna övermogen.

Recept: Krämig gurksallad – tillsätt vitlök!


Tänkvärt tips från Sara Bäckmo: Byt växtplats på nedan varje år. Baljväxter för att de ökar kvävehalten, de andra för att minska smittor.

  • Baljväxter
  • Kålväxter
  • Potatis
  • Morötter
  • Gurkor