TÀnk pÄ innan

SĂ„ inte sĂ„ mĂ„nga! GĂ„r ju inte att frysa och förvara – men gĂ„r att lĂ€gga in om det Ă€r vĂ€sterĂ„sgurka/frilandsgurka. Det finns sorter som krĂ€ver vĂ€xthus, andra inte. SĂ„ inte för tidigt sĂ„ det blir svĂ„ra att hantera.

SĂ„

Varmt med jÀmn fuktighet i jorden. TÀck med plast som Àr hÄlad, för att hjÀlpa till. SÄ gÀrna i toarullar, det skyddar mot att de blir för blöta sÄ stammen ruttnar vilket Àr ett vanligt problem. Blir enklare att lyckas med omskolningen dÄ stammen skyddas av rullen.

Plantera om

Första gÄngen: 10cm.

Var noga med att trycka till runt om och att rothalsen Àr den högsta punkten i krukan (skyddar mot röta).

DrÀnering Àr viktig. LÀgg gÀrna ett tunt lager sand eller vermiculite vid rothalsen, det behÄller fukten bÀttre i jorden. Krukgurka krÀver mer vatten Àn friland.

Plantera ut

15 grader. AvhÀrdas. Varm plats i lÀ. I pallkragar: 40 cm mellanrum. Behöver klÀtterstöd sÄ den kan slingra.

6 stycken i en pallkrage. Sallad gÄr bra i mellanrummen. VÀlj tÄlig frilandssort i pallkrage.

NĂ€ring

NĂ„gra veckor efter plantering.

BeskÀring

Ta bort vartannat gurkĂ€mne men inte honblomman (den med “fruktskĂ„l”). Tjuva slanggurkan.

VÀsterÄsgurkor: kan ligga pÄ backen och vÀxa fritt. De andra fÄr gÀrna vÀxa pÄ höjden och knipsas av.

Skörda

Om den Àr förodlad i maj: augusti- september. Bryt eller skÀr loss. LÄt den inte bli för stor.

Förvara

Förvara svalt men inte i kylskÄp. Klarar sig en vecka.

Recept

KrĂ€mig gurksallad – tillsĂ€tt vitlök och viktvĂ€ktaranpassa! https://zeinaskitchen.se/kramig-gurksallad/

Följ mig gÀrna pÄ   eller