Hallon

När vi bodde utanför Luleå så var hallon det enda vi egentligen lyckades med – och hela frysen var full varje höst! Har verkligen saknat detta så hösten 2021 köpte jag flera olika sorter och satte ner, varvat med vitlök. Vissa kommer slå skott,  här och var, andra inte.  Vi får se hur det blir nästa år. Kanske sätter jag några i krukor, andra får vara kvar i pallkragarna.

Vi varken vattnade eller gödslade i Luleå och fick finfina bär! Beskar gjorde jag dock varje höst och fixade så det blev lättillgängliga rader.

Hösthallon: får frukt på årsskotten, alltså ska alla skott beskäras, ända ner till marken så att nya kan komma upp och ge frukt.

Sommarhallon:  får frukt på tvåårsskotten, beskär ner de skott som har gett frukt samma år. Enklast att se vilka på hösten.

Men, om det är annat här i södern så läser jag mig till att detta ska göras:

  • Hönsgödsel/kogödsel på våren och benmjöl på hösten. Chrysan eller bokashi en gång per månad.
  • Vattna vid torka.
  • Håll ogräs bort.

Här kan du läsa mer om skötsel av hallon. 

Jag gjorde en önskelista utifrån Trädgårdstrollet sortguide och så beställde jag det som fanns hos Wexthuset, en av varje, lite crazy men vad sjutton! Resultat:

Skörd
Björnbärshallon ’Tayberry’ Juli-aug
Hösthallon ’Allgold’ Aug-sep
Trädgårdshallon ’Glen Prosen’ Juli-aug
Trädgårdshallon ’Mormorshallon’ Jul
Trädgårdshallon ’Preussen’ Juli-aug
Vinhallon Aug-sep

 

Vinhallon är lite speciellt. Det växer vilt i Asien och påminner om björnbär till växtsättet medan bären ser ut som hallon och är mer sötsyrlig men blir sötare längre fram under mognadsperioden. Revorna ger frukt år 2 sedan dör revorna så man får rensa ur de döda grenarna för att föryngra plantan.