Jordgubbar

Vi hade plantor i trädgården när vi flyttade till vårt hus men det blev inte speciellt mycket jordgubbar. Å andra sidan fick de inte mycket kärlek heller så 2021 ta jag nya tag med nya plantor.

 

I pallkrage får det plats 5 x 3 stycken om radavståndet är 50-60 cm och räkna med 25 cm mellan plantorna. Grundgödslar vid plantering, första året blir ändå inte stor skörd. Håll fukten på nysatta plantor! Att odla i pallkrage kräver mer vattning än om plantorna sätts i marken.

Underhåll

Rensa ogräs från våren. Täck gärna öppen jord med halm så att inte jordgubbarna möglar och då behålls fukten mer och det håller även ogräset borta. Sätt ett nät över för att fåglarna inte ska ta bären.

För tidigare skörd kan du täcka hela odlingen med fiberduk. Duken tas bort när plantorna blommar så att bin och andra insekter kommer åt att pollinera.

Vattna plantorna vid behov.

Jordgubbarna ska gödslas efter skörd för att undvika att göda mer blad än bär. Tillsätt en svag dos hönsgödsel eller algomin. Benmjöl är långtidsverkande och är också bra.

Förnya

Jordgubbsplantor ger bäst skördar de tre första åren. Plantera höstens revor på en ny plats, så får du gratis en större odling.

 

Smultron

Smultron är mer lättskötta än jordgubbar och mindre problemdrabbade. Funkar i en pallkrage eller som marktäckare i soligt läge i utkanten av buskage eller i sydslänten där annat har svårt att trivas.

En giva kompost på våren ger större och saftigare bär.

Vill du kanta en rabatt med smultron, välj månadssmultron som inte gör revor.