Kål

Det mesta av min kål blev drabbad av kållarv och tvestjärtar 2020. Nästa säsong ska jag prova att ha kålen under nät, vilket verkar funka för de allra flesta. Men jag garderar med att samodla m ed dill, timjan och salvia. Det är tydligen doftande örter som kållarven inte gillar. En del sprayar med Turex också. Det består av en bakterie som dödar larverna men är ofarligt i övrigt.

Tvestjärtarna har jag kvar att klura på (ev. använda Kiselgur).

Tänk på innan

Trivs med: Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor, aromatiska örter, ringblommor.

Trivs inte med: Jordgubbar, potatis, purjo, vitlök

Så, förodla

Kallså i plastlåda med lock utomhus (mars), 1 cm jord ovanpå. Vattna ordentligt eller täck med snö. Täck med fiberduk när grodden börjar synas. Håll fuktig så håll koll så det inte blir torrt. Skola om en gång innan slutlig växtplats.

Två baljor med jord och vatten.
Glömde lock och dränering 2021.

Broccoli

Så i april..

Avhärda plantorna innan utplanteringen genom att vänja dem successivt med att vara utomhus. Börja med korta stunder och öka därefter tiden lite varje dag innan du planterar ut din broccoli helt. Sätt ner plantorna något djupare med cirka 25 cm mellanrum

Förvara

Repa grönkålen (= ta bort de tjocka nerverna), förväll, krama ur vätska, frys som små bollar eller som de är.  En del sköljer inte – för att behålla krispigheten.

Kål klarar kyla och frost så det går att skörda färskt hela vintern

Pak Choi

Asiatiska kålväxter ogillar varma dagar och går då i blom. Så därför tidigt (februari) eller i juli-augusti. Kanske går de att så tidigt ute också? Från sådd till skörd: 50 dagar. Så i omgångar. Det går att äta blomknopparna, lär vara goda.

Växtplats

Tänkvärt tips från Sara Bäckmo: Byt växtplats på nedan varje år. Baljväxter för att de ökar kvävehalten, de andra för att minska smittor.

  • Baljväxter
  • Kålväxter
  • Potatis
  • Morötter
  • Gurkor