Konservera

Sterilisera burkar

Sterilisera burkar och ringar innan användning. Gör det genom att koka dem en stund i vatten.

Använd burkar som är hela och utan sprickor. Gummiringarna ska vara hela och elastiska. Silikonringar ska tydligen inte heller vara lika bra, som de orangea gummiringarna. Det går att använda burkar med tättslutande skruvlock men lägg då en bit gladpack mellan. Dessa kan släppa in lite syre om du har otur.

Man kan även sterilisera burkarna i ugn, men inte gummiringarna.

Snabbinläggning för kylskåp

  1. Fyll på det som ska fyllas i de steriliserade burkarna.
  2. Torka rent vid eventuellt spill.
  3. Etikettera med innehåll, datum.
  4. Förvara i kylen.

Inläggning för skafferi-förvaring

  1. Fyll på det som ska fyllas i de steriliserade burkarna, till 3/4-delar. Lagen ska täcka det som finns i burken.
  2. Håll burkkanten ren (torka med ren handduk).
  3. Koka långsamt upp burk och innehåll (med locket stängt) i vattenbad som går upp till halva burkens höjd. Lägg en handduk i grytan om du vill slippa klingandet av burkarna.
  4. Ta upp burkarna ur vattnet och kyl så snabbt som möjligt – vakuum bildas och suger fast locket (hermetiskt tillslutet).
  5. Etikettera med innehåll och datum.
  6. Förvara svalt och mörkt.

 

 

Safta och sylta

Strösockret gör sylten söt och hindrar den från att mögla och jäsa. Det behövs ca 500 gram per liter saft eller kilo bär, för att få effekt.

Flaskor och burkar ska vara väl rengjorda. Häll sylten eller saften upp till kanten och skruva genast på locken för att ytterligare försvåra för mikroorganismerna.

Saft och sylt ska förvaras svalt. Vill du använda mindre socker så är det bättre att frysa in den eftersom den har kortare hållbarhet.

För att sylt av till exempel hallon och jordgubbar ska bli lite fastare kan man röra i ett gelé-ämne som heter pektin. Det finns även naturligt i vissa bär och frukter.

Det finns även färdiga blandningar av pektin och natriumbensoat, till exempel melatin, som man kan tillsätta. Vill man göra det ännu enklare för sig kan man använda syltsocker. Det är strösocker blandat med pektin, citronsyra och konserveringsmedlet kaliumsorbat.

Rårörd sylt, som inte ska kokas, är bäst att förvara i frysen. Lingon och hjortron innehåller bensoesyra, som gör att den rårörda sylten av dessa bär håller bättre än andra.

 

OBS!

Ta ej på insidan av burkar och lock med fingrarna efter att du steriliserat. Innehållet ska inte heller varit i kontakt med fingrar så stoppa inte ner fingret och smaka.

Om något möglar, kasta bort det. Produkter som börjat jäsa kan kokas om för att stoppa processen och ta bort jästsmak.