Majs

2020 sådde jag majsen väldigt tätt. Kom på efter ett tag att det kanske inte var så bra så flyttade bort några plantor. Läste senare att majs kan stå mycket tätare än vad som står på påsen, har sett från 11 till 25 stycken! Att ha dem tätt gör det lättare för pollineringen.

Tänk på innan (läge, zon, pollinering, trivs med och inte med m.m.)

Det verkar som det går bättre ju tätare de står, eftersom de ska pollineras med varandra, han- och hon plantor. Farbror Grön har en film om hur han piskar för pollinering och han har också skrivit en bra instruktion om att odla majs här.

Läste om en som satte 25 i en krage och det blev riktigt bra!

Så, förodla

Inomhus, 2 veckor innan utplantering. Längre tid riskerar att förstöra rötterna – majs är känslig för omplantering. Gärna på värmematta, tills de kommit upp.

Utplantera (avstånd, temperatur, friland, växthus)

Jordtemperaturen ska vara minst 15°C.

Underhåll

För att få fulla kolvar behöver alla små trådar pollineras. Detta görs genom att dra handen över olika kolvar med jämna mellanrum eller ”piska” (se Farbror Grön). Då blir det jämn pollinering och fina fulla kolvar.

Majsplantor utvecklar ofta sidoskott som liknar själva plantan och sitter lång ner på stammen. Ta bort dessa när de är 15–20 cm eftersom de stjäl energi och troligtvis inte kommer att utveckla några kolvar.

Recept

Grilla i sin blast så blir majsen ångad och supergod!

Spara frön/skott

Majskorn kan sparas men det får inte vara en annan sort i närheten – då korspollineras dom.