Örter

Tabell – ses bäst från dator. 

Namn Liv Var? Läge Anteckningar
Basilika 1-årig Kruka. Varmt! Toppa basilikan uppifrån. Klipp ovanför ett bladveck. Då kommer plantan att förgrena sig. Trivs bäst på skyddade platser (växthus).  Utomhus: inte under 15 grader. Härda. Enklast i kruka så den går att ta in och ut vid under 15 grader. Varianter: citron, kanel, thai, röd, storbladig.
Citronmeliss Perenn Kruka Sol/halvskugga. På hösten: Täck med löv, ris eller kompost.
Dill (krondill) 1-årig* Kruka. Friland. Sol/halvskugga. Kan vara tricksig att odla – men om man får den att trivas så kan den självså sig om man låter den gå i blom. Om sås i kruka: vattna ofta. Kan behövas gallras så den utvecklas ordentligt. Bredså hellre än i fina rader. Så tidigt på året, det gror när det är tillräckligt varmt. Det går att så dill blandat med allt möjligt. Vid skörd, spara några centimeter så kommer det nytt.
Dragon – fransk Perenn Kruka Sol Finns rysk dragon men fransk verkar mer populär. Plantera om och föryngra efter några år. Klipp ner till marken på våren.
Gräslök Perenn Kruka. Friland. Sol eller skugga. Så i (kluster) oktober för tidig skörd. När gräslöken blommat färdigt och ser trött ut: klipp ner plantorna. Senare blommar de igen, upprepas klippet. Självsår sig.
Koriander 1-årig* Kruka. Friland. Sol/halvskugga. Självsår sig lätt. Fröna smakar helt annorlunda – som apelsin!
Körvel 1-årig* Kruka. Friland. Sol/halvskugga. Kan krukodlas inomhus året om.
Mejram 1-årig Kruka Sol/halvskugga. Släkt med oregano, växer buskigt, yvigt, passar i kruka. Skörda innan blomning: klipp av hela plantan och hänga på tork. När det blivit torrt repar man av bladen.
Mynta Perenn Kruka Sol/halvskugga. Ananasmynta var inte god (2021). Sprids – kruka är viktigt.
Oregano Perenn Kruka Sol Torka hela kvistar innan plantan blommar.
Persilja – blad/kus 1-årig* Kruka. Friland. Sol/halvskugga. År 1: godast År 2: Blommar (knip av blomstjälkarna så blir det mer blad). Låt några plantor gå i blom så självsår den sig till följande år.
Rosmarin Perenn Kruka Sol Odla i en stor rymlig lerkruka, som får stå utomhus på sommaren, ta in på en ljus och sval, frostfri plats på vintern. Bra dränering i botten. Växer långsamt och blir inte så stor på bara en växtsäsong. Duscha plantan ibland när den står ute. Kan förökas med sticklingar.
Salvia Perenn Kruka Sol Ta in över vintern.
Timjan Perenn Kruka Sol/halvskugga. Sprider sig gärna i gräsmattan, luktar gott!

Perenn = perenn eller frösår sig själv.
Kruka = rötterna sprids okontrollerat så kruka är därför bäst

* Självsår sig