Potatis

Min första säsong med potatis, 2020, gick inte speciellt bra. Till midsommar hade vi några småskruttar och i mitten av augusti fick vi ihop till en middag om vi tömde flera hinkar. Felet jag gjorde tror jag är att jag läste att man inte alls behövde vattna potatisar, utom någon skvätt någon gång i månaden. Det rådet tror jag var menat mot friland och jag grodde ju i hinkar. Men, på’t igen nästa år. Då tänker jag mig följande:

2021

Förgro inomhus ovanpå jord, vattna några veckor. Ta mer jord än på bilden, det blev för lite (2020).

 

Jag förgrodde först inomhus på jord som jag vattnade några veckor. Därefter fick de komma ner i hinkar och även plastsäckar.

Sort: Amandine som ska vara en populär sort. God, håller bra och motståndskraftig. Går bra att odla i i både i hink eller friland hela säsongen.

Satte inomhus 10 april 2020.

Jag har även fått två blå potatisar (i maj) av en kompis som jag ska testa.

Skördade första Amandine på midsommarafton – utan att ha någon koll alls. Tydligen ska man vänta tills de har blommat.


Sätt på förgroning 4 veckor innan utplantering. Förgro på jord.

Plantera ut när jorden är 7-8 grader, helst soligt läge i lätt, väldränerad jord. Potatis gillar inte frost så om frosten hotar någon natt ska du skydda med fiberduk eller liknande. skulle blasten frysa så får du troligen ändå skörd men den kommer senare. Plantera knappt 10 cm djupt.

Gödsla sparsamt.

Vattna potatisen några gånger per sommar om det regnar hyfsat mycket, annars behöver du vattna extra.

Kupning: Tydligen måste man kupa potatisen. Man för då upp jord kring plantorna. Gissningsvis när det är fler än jag hade midsommar… Om de ser solens ljus blir de gröna och oätliga. Första gången när blasten är en decimeter hög (men täck inte blasten med jord). Därefter troligen en gång till innan skörd.

Man ska skörda efter blomning, men många moderna sorter blommar inte alls så googla på sort. Vinterpotatis skördas när den hunnit få ett hårt skal: ca två veckor efter att blasten vissnat. Amadine verkar kunna skördas efter blomning eller när blasten vissnat. Provar själv 2020!

Potatis är utsatt för skadedjur och sjukdomar. Byt därför odlingsplats varje år (återkom inte på 4 år). Tidiga sorter har fördelen att de sällan hinner angripas innan skörd.

 

Tänkvärt tips från Sara Bäckmo: Byt växtplats på nedan varje år. Baljväxter för att de ökar kvävehalten, de andra för att minska smittor.

  • Baljväxter
  • Kålväxter
  • Potatis
  • Morötter
  • Gurkor