Adoption | Processen inför Indien | Processen inför Kina | Tips Kina | Vår adoption 2008 | Vår adoption 2011 | Legacy of an adopted child


Då det finns en hel del regler som socialen måste förhålla sig till när de tar beslut om ett par får adoptera hade vi skippat tanken om syskon till Devika. Patrik är nämligen över 42 år och då får man inte adoptera. Gissa om vi blev förvånade när socialen sa att de inte är lika hårda när det gäller syskon! Vi fick börja tänka om i våra huvuden och så tog vi beslutet att ja, vi vi vill ha syskon!

Mars 2009

Vi går med i Adoptionscentrum igen för att ställa oss i kö.

Sommaren 2010

Vi funderar mycket kring adoption. För att kunna välja Indien igen måste vi vänta 3,5 år och så lång tid har vi inte på oss med Patriks ålder. Siktet ställs nu på Kina och något som heter 72-timmarslistan.

Augusti 2010

Processen med socialen inleds. Vi får direkt muntligt löfte om att vi kommer få medgivande. Tjoho igen då!
Under sommaren läser vi (kanske jag mest…) mycket om olika Special Needs. Alltså barn som behöver speciella föräldrar och är med på 72-timmarslistan Vilket barn skulle kunna passa tillsammans med oss? Devika har rätt till ungefär hälften av vår uppmärksamhet anser vi så den tanken hade vi som måttstock när vi bestämde vilka SN-barn skulle passa oss och vi tog även in vår magkänsla. Om en av oss kände “nej” så diskuterade vi inte just det speciella behovet utan gick vidare. Ibland går det inte att förklara varför man är rädd för något och öppen för något annat. Det är väldigt absurt att sitta och bocka för en lista på vad man kan tänka sig att leva med i familjen men så är det och sen kan allt hända alla.
Papper samlas in som för den första adoptionen. Det är referensbrev, brev från dagmamman, utdrag från Kronofogden, Försäkringskassan och polisregistret. Vi behöver intyg från arbetsgivare samt göra en ny läkarundersökning. Man kan säga mycket om processen men det är bara att gilla läget.
Efter att jag jämfört olika organisationer beslutar vi oss för att gå med i Barnens vänner. Kostnaderna skiljer hela 30.000kr och vi kan inte motivera det. Organisationerna utgår från samma lista men Barnens vänner har lägre omkostnader. Visst, vi får göra lite mer arbete själv men får bra checklistor och det kändes inte som det var någon större skillnad mot när vi adopterade första gången via AC.

Oktober & november 2010

Pappersvändorna fortsätter. Jag hade förberett Kina-papper i väntan på medgivandet på soc så att vi snabbt kunde agera efter medgivandet. Lite datum för minnet:

 • Vi fick slutgiltigt medgivandet på papper måndag 11 oktober.
 • Barnens Vänners intyg om adoption kom 12 oktober.
 • Vår ansökan inlämnades på Notarius Publicus onsdag 13 oktober.
 • Skickades därefter till UD för att sedan fås tillbaka och då skickas till Kinesiska ambassaden. Vi fick tillbaka därifrån 4 november.
 • 5 november skickar Barnens Vänner vår ansökan till Kina.

Känns som det alltid strular på någon punkt, soc skrev på engelska fast det skulle vara svenska. NP gjorde inte sitt jobb den dag vi kommit överens om tidigare. Passfotokopior behålls av Kinas ambassad så ett litet sista strul innan vi tagit nya kopior och skickat. Men ändå, vi var snabb, tre veckor istället för en månad som Barnens Vänner trodde var det normala. Om det nu är en tävling alltså!
LID (log-in-date) förväntas komma om några veckor och sedan är det bara att vänta på barnbesked…

25 november 2010

För två dagar sedan kom “LISTAN” ut och vi var med första gången att kunna bli matchade. Denna gång var listan ovanligt kort och inget telefonsamtal kom till oss. Man kan ju hoppas att det betyder att det inte finns så många väntande barn, men med ett land på 1,3 miljarder…?
Tyckte jag såg på någon amerikansk sida att det var 12 barn på listan. Amerikanske sidor “läckor” mycket mer information än här i Sverige. På gott och ont! Det blir något för nervösa föräldrar (morsor?) att göra men ibland tycker jag att det är lite för detaljerade bilder och texter om barn som inte har valt själva att bli publicerade. Å andra sidan, dessa barn kanske hittar ett hem just på grund av detta?
Jag hade trott att jag skulle vara så cool denna gång, vi har ju redan ett barn, alltså inget att hetsa upp sig för. Men, fy sjutton vad nervöst det var i onsdags när jag visste att det fanns en möjlighet att få det där telefonsamtalet. Mådde en stund fysiskt illa!
Imorgon blir nervöst igen. Något av barnen kan komma på “studs”. Och sen kan ytterligare något barn “poppa upp”, tills nästa lista kommer ungefär 20-25 december… Devika fick vi besked om på Patriks födelsedag, det kanske är julafton det ska bli nästa gång?

29 november 2010

Jag har aldrig normalt mobilen på mig när jag jobbar men idag kändes det som att den borde vara i fickan, trots att jag var helt säker på att det inte skulle bli ett barnbesked idag. Det hade gått för många dagar. Men… vid lunch ringde det och jag säger till kollegan “Oh vad nervös jag blir när telefonen ringer – men det äääär ju DET numret!!!!” och så sprang jag iväg på mitt rum och fick vårt barnbesked!
Det är en liten pojke född juli 2009. Han är alltså snart 1 år och 5 månader. Ungefär 1,5 år yngre än Devika.
Hans special needs består i att det är någonting med högerfoten. Det känns som det är skrivet lite i förbifarten i läkarrapporten och någon vidare läkarutredning kring detta finns inte. Läkaren här i Sverige tror att det är någon sorts muskelvridning som man troligen inte ens opererar.
Vi fick faktiskt se några filmsnuttar på honom! Det är inte så vanligt men tekniken går ju framåt överallt. Eftersom filer och filmer ligger under lösenord fick vi kasta oss i bilen till Piteå där vår organisation Barnens Vänner har sitt säte och vi fick se filmerna där. Jag filmade skärmen för att ha något att se hemma.
Det känns underbart! Han är ju så söt… Devika verkar verkligen måna om honom redan, hon har rabblat alla rum i huset som hon ska visa honom, bestämt att han ska få leka på hennes rum och att han ska heta Lillasyster! Patrik tycker Zlatan så jag måste komma på något annat illa kvickt…
Måste börja läsa in oss på Kina. Vi ska till Guandong vilket ligger strax ovanför Hongkong. Sen måste vi till Peking för pappersgrejer innan vi kan fara hem. Det ser skitlångt ut från Guandong men det är ju bara att göra som de säger. Ska bli kul att se muren och allt men hade varit skönt att få åka hem och sen gärna komma tillbaka senare och turista. Ja ja, ska inte klaga! Det blir en fantastisk resa!

3 december 2010

Helsnurrigt! Vad fort det går, att få “Notice” från Kina tar 1-6 veckor, för oss tog det 2 dagar! Hurra!

31 december 2010

Vi fick foton på vår son via en annan svensk familj som hämtade sin dotter! Ganska ovanligt när det gäller Kina men vi hade tur.
21 mars 2011
Idag fick vi vår Alexander!

 

The process

This is the short version of the process of adopting from China from Sweden

Our dates Abbreviations Explanations Guidelines from our organisation Our reality
5th Nov 2010 DTC DOSSIER TO CHINA = the large chunk of paper goes to China.
22th Nov 2010 LID log in date in China = the date when DTC is registred.
29th Nov 2010 MATCH Our organisation finds a match – happy day! 7 days
29th Nov 2010 LOI LETTER OF INTENT is a rehabilitation plan etc. which we write within 72 hours after the match.
1st Dec 2010 SN-application is sent to CCAA (within 72h)
3rd Dec 2010 PA Preliminary Approval – China gives a preliminary approval. Also called Notice or Approved Application. 7-42 days 2 days
19th Jan 2011 LOA Letter of seeking confirmation. China has now approved the papers and this is the official child notice. Some call it Letter Of Acceptence, hence “LOA”. 30-90 days 18 days
27th Jan 2011 The social service in Sweden approves of the child and the last papers are sent off to China.
23rd Feb 2011 TA Travel Approval – without this we cannot enter China: “Notice of coming to China”.
25th Feb 2011 Everything finalized with the authorities, we can confirm our flights. A few days. A few days.
? March 2011 CA Child Adoption = the day we sign the papers in China

Tina Zetterström has kindly helped me with the abbrevations. Don’t miss her adoption story in English. The family will soon be featured in a glossy Swedish magazine!
Now, here goes the longer story. More details in Swedish is to be found on Devika’s site (not in English yet).
 

The Swedish way for adoption

Considering the table above, it might look like you can adopt children really quickly from Sweden. This is far from the truth, here’s the full story

 • Just married: 23Dec 2005
 • January 2006: We decide on adoption as nothing happens on it’s own. We skip the whole in vitro fertilization and call our social service and say that we are ready to adopt.
 • December 2006: We do the four day compulsary parenting course. Before this, the social service doesn’t want to meet us.
 • February 2007: The social service starts their investigation if we are suitable as parents.
 • November 2007: We finally get the approval from the social that we are fit to be parents. Nearly two years after our decision and still no baby! Luckily we have joined an adoption organisation at an early stage so we were not that far away from bringing home Devika.
 • December 2007: We send our papers to India.
 • The first photo of Devika
 • 16 April 2008: The organisation asks us if we want to be the parents of Devika. Of course!
 • 3 December 2008: Finally finally finally, we have Devika in our arms. I will spare you a long story of red tape…
 • March 2009: We join an adoption organisation again as we want another child.
 • August 2010: We are investigated once again by the social service. This time they just did an update from when Devika arrived so it was much quicker.
 • October 2010: We are approved again as fit parents (!).