Squash, zucchini, pumpa
En sommarsquashplanta ger väldigt mycket skörd, så en pallkrage med två stycken räcker gott och väl till oss fyra – och blir över.
Squash (USA), Zucchini (Italien), Corgette (Frankrike), Marrow (England)… samma sak alltså! Pumpa odlas på liknande sätt.
Tänk på innan
Squash vill ha det varmt och soligt med mullrik och väldränerad jord som gärna får innehålla både kompost och lite vedaska. Gärna ha en spaljé.
Behöver humlor och bin. I växthus måste du själv pollinera med pensel på han- och honblommor. Sommarsquash behöver oftast inte pollineras manuellt. Mina ruttnade i pallkrage innan de mognade klart. När jag sedan började gallra bort massor blad så kom pollinerarna åt bättre och då blev det frukter.
Så, förodla
2 frön i varje kruka, 1-2 cm djupt. Ha plast över. Jorden skall sedan hållas fuktig, men får inte bli sur. Låt stå varmt, de är känsliga för kylig jord. Om fröna läggs i blöt jord som dessutom är kall, händer det lätt att fröna ruttnar. Normalt sett gror de på bara några dagar och om inte fröet väckts till liv under den tiden kan det bero på att förhållandena varit fel. Använd gärna värmematta!
Så snart fröerna grott behövs ingen täckning men nu är det viktigt med mycket ljus. Klipp av den svagaste grodden om båda fröerna gror eller dela försiktigt.
När plantan har fyra blad skolar du om till en större kruka.
Avhärda plantan en vecka innan den planteras ut. Squash är frostkänslig och vill helst ha kring 12 grader i jorden när den planteras. Sådden kan därför göras kring 15 -30 april (Östergötland zon 2-3).
Förodling: 3-4v före utplantering efter sista frost. Så 1 frö/kruka i gödslad jord. Ställ varmt för groning 18-24°C. Plantera om efter ett par veckor till större kruka. Var rädd om rötterna! Placera plantorna ljust.
Direktsådd: När jorden är 15°C. Vattna såfåran före sådd. Håll sådden fuktig. Täck med fiberduk tills plantorna börjar blomma.
Utplantera (avstånd, temperatur, friland, växthus)
Härdning är viktigt! Bladen kan lätt få brännskador annars och då avtar växtkraften en tid innan den hämtat lust att växa vidare. Ställ i skugga eller använd fiberduk. Det är smart att inte förodla pumpor (för tidigt). De blir otympliga att bära ut och in för härdning.
På friland planteras de med 70-90 centimeters avstånd. Odlar man i kruka behöver volymen vara minst 10 liter, men för att få en bra skörd bör man satsa på betydligt större. En stor hink med hål eller en plastad lövkorg blir utmärkt.
Täck gärna med gräsklipp.
OBS! Gillar inte temperaturer under 12C eller att bli planterade djupare än den suttit förr (blir lätt rothalsröta då).
Vattna, gödning
Mycket näring! Gödsla var 3:e vecka. Krukodlade oftare. Nässelvatten är perfekt. Gräsklipp. Om vi gödslar mycket så blir vi rikligt belönade.
Underhåll
Rensa bort blad så pollinerarna kommer åt.
Skörda
Använd kniv vid skörd, då skadas inte plantorna.
Blommorna är en delikatess! Fyll med god röra och stek dem. Eftersom hanblommor inte får frukter så är det är smartast att använda dessa.
Skörda sommarsquashen innan de vuxit sig för stora. Då är fruktköttet mjukt och inga frön har hunnit utvecklas. Godast är de som primörer, ca 10-15 cm långa.
Även vintersquash och pumpor kan skördas unga men de utpräglade vintersorterna, som myskpumpor och jättepumpor, får mycket smakrikare fruktkött om de får växa till full storlek och sedan mogna i solen. Skörda de sena sorterna när skaftet börjar hårdna och skalet skiftar i färg.
Verkar som de kan ligga och lagras i rumsvärme 2-3 månader om de inte är skadade.
Förvara
Squash ska förvaras svalt och klarar sig i kylskåp ett par veckor. Det går också bra att frysa in den grovt riven eller mosad. Man kan också skära den i 3-4mm skivor och styckfrysa på en plåt med smörpapper och sedan lägga i påse eller låda för att kunna plocka lite då och då. Det är en bra bas till grytor och soppor.
Vintersquash och pumpor går att bevara långt fram på vintern om man förvarar dem luftigt och torrt. Viktigt är att skaftet har börjat torka innan de skördas och att de hanteras försiktigt, som ägg. Tryckskador kan ge mögel.
Squash med goda lagringsegenskaper heter ofta vintersquash.
Recept
Fröna är väldigt nyttiga!. Småkoka i saltat vatten 10 min. Blanda i lite olja och rosta i ugnen 190C i 25 min. Blanda var 5:e minut. Salta.
Squashsallad med fetaost, honung och rostade nötter
Från Sara Bäckmo:
Squashbiffar med färsk squash
Långpannebröd med squash
Squashdip med ugnsbakad paprika och chili
Spara frön/skott
Det verkar som det går att ta frön från squash, gurka, pumpa osv. även om många är rädda för korspollinering. Det är teoretiskt möjligt men inte vanligt enligt denna blogg.
Rengör fröer under vatten så du får av allt fruktkött. Låt dem torka i rumstemperatur på hushållspapper ett par dagar. Förvara i i en melittapåse.
Från Fröbanken.se:
SÅ HÄR ODLAR DU SQUASH, ZUCCHINI & PUMPA Gödsla och vattna! Så de stora fröna i krukor, två frön i varje, och låt dem stå varmt. Alla i det här släktet gillar värme, drivbänk och fiberduk är räddningen i vårt land. Det krävs mycket näring och vatten för att de ska kunna växa snabbt och bli stora. Gödsla och vattna är alltså knepet bakom en lyckad skörd.
Vill gärna klättra. De flesta sorter av pumpor och vintersquash har ett rankande växtsätt. Först växer de ganska sakta men när de väl tar fart kan de snabbt täcka åtskilliga kvadratmeter. Har man problem med sniglar eller begränsad yta kan man låta rankorna klättra upp mot en spaljé. De vanligaste sorterna sommarsquash har ett buskigt växtsätt utan rankor och flera är självfertila. Det innebär att de bara har honblommor och inte är beroende av pollinerare.
Behöver humlor. I familjen ”Cucurbita” är de stora vackert gula blommorna av skilda kön men sitter på samma planta. Honblommorna har en tydlig ansvällning som utvecklas till frukt om den blir pollinerad. Hanblommorna är ofta flera till antalet, särskilt vid kyligare väderlek och det behövs humlor och bin för att pollineringen ska ske. Odlar man i växthus får man själv leka humla, ta en hanblomma och gnid den försiktigt mot honblommornas pistill eller föra en mjuk pensel mellan blommorna.
Squashblommor anses som delikatess, fyll dem med en god röra och fritera dem eller stek dem i panna. Skörda i tid. Skörda sommarsquashen innan de vuxit sig för stora. Då är fruktköttet mjukt och inga frön har hunnit utvecklas. Sparas de blir skalet hårt och det blir fullt av frön innanför fruktköttet. Skär av skaften med kniv, då skadas inte plantorna. Även vintersquash och pumpor kan skördas unga men de utpräglade vintersorterna, som myskpumpor och jättepumpor, får mycket smakrikare fruktkött om de får växa till full storlek och sedan mogna i solen. Skörda de sena sorterna när skaftet börjar hårdna och skalet skiftar i färg.
Spara till vintern. Vintersquash och pumpor går att bevara långt fram på vintern om man förvarar dem luftigt och torrt. Viktigt är att skaftet har börjat torka innan de skördas och att de hanteras försiktigt, som ägg. Tryckskador kan vara inkörsporten för mögelsvampar och otrevliga bakterier. Vill man vara säker på att de ska hålla sig länge kan hela frukten torkas av med en trasa fuktad i Atamon, noggrannast runt skaftfästet.