Socialen har en hel del regler kring adoption, och en är ålder. Man får inte vara över 42 år så därför hade vi tänkt bort tanken om syskon till Devika. Patrik är nämligen över 42 år och så gissa om vi blev förvånade när socialen sa att de inte är lika hårda när det gäller syskon! Vi fick börja tänka om i våra huvuden och så tog vi beslutet att ja, vi vi vill ha syskon!

Reglerna har ändrats sedan 2009 och nu ska man inte se lika hårt på bara siffran, men kolla med socialen i din kommun för vad som gäller idag. Motion i Riksdagen här.

Mars 2009

Vi går med i Adoptionscentrum igen för att ställa oss i kö.

Sommaren 2010

Vi funderar mycket kring adoption. För att kunna välja Indien igen måste vi vänta 3,5 år och så lång tid har vi inte på oss med Patriks ålder. Siktet ställs nu på Kina.

Augusti 2010

Processen med socialen inleds. Vi får direkt muntligt löfte om att vi kommer få medgivande. Tjoho igen då!

Papper samlas in som för den första adoptionen. Det är referensbrev, brev från dagmamman, utdrag från Kronofogden, Försäkringskassan och polisregistret. Vi behöver intyg från arbetsgivare samt göra en ny läkarundersökning. Man kan sucka mycket över pappers-processen men det är bara att gilla läget.

Efter att jag jämfört olika organisationer beslutar vi oss för att gå med i Barnens vänner. Kostnaderna skiljer hela 30.000kr och vi kan inte motivera att vara kvar i Adoptionscentrum. Organisationerna utgår från samma lista men Barnens vänner har lägre omkostnader hel enkelt. Det sas att vi göra lite mer arbete själva men checklistorna vi får är tydliga och bra och ärligt talat så kändes det inte som det var någon större skillnad mot när vi adopterade första gången via AC.

Oktober & november 2010

Pappersvändorna fortsätter. Jag hade förberett Kina-papper i väntan på medgivandet från socialen så att vi snabbt kunde agera efter medgivandet.

Lite datum för minnet:

  • Vi fick slutgiltigt medgivandet på papper måndag 11 oktober.
  • Barnens Vänners intyg om adoption kom 12 oktober.
  • Vår ansökan inlämnades på Notarius Publicus onsdag 13 oktober.
  • Skickades därefter till UD för att sedan fås tillbaka och då skickas till Kinesiska ambassaden. Vi fick tillbaka därifrån 4 november.
  • 5 november skickar Barnens Vänner vår ansökan till Kina.

Känns som det alltid strular på någon punkt, socialen skrev på engelska fast det skulle vara svenska. Notarius Publices gjorde inte sitt jobb den dag vi kommit överens om tidigare. Passfotokopior behölls av Kinas ambassad så vi fick ta nya kopior och skicka in. Men ändå, vi var snabba, det tog tre veckor istället för en månad som Barnens Vänner trodde var det normala. Om det nu är en tävling alltså!

LID (log-in-date) förväntas komma om några veckor och sedan är det bara att vänta på barnbesked…

29 november 2010

Jag har aldrig normalt mobilen på mig när jag jobbar men idag kändes det som att den borde vara i fickan, trots att jag var helt säker på att det inte skulle bli ett barnbesked idag. Det hade gått för många dagar. Men… vid lunch ringde det och jag säger till kollegan “Oh vad nervös jag blir när telefonen ringer – men det äääär ju DET numret!!!!” och så sprang jag iväg på mitt rum och fick vårt barnbesked!

Det är en liten pojke född juli 2009! Vi fick faktiskt se några filmsnuttar på honom! Det är inte så vanligt men tekniken går ju framåt överallt. Eftersom filer och filmer ligger under lösenord fick vi kasta oss i bilen till Piteå där vår organisation Barnens Vänner har sitt säte och vi fick se filmerna där. Jag filmade skärmen för att ha något att se hemma.

Det känns underbart! Han är ju så söt… Devika verkar verkligen måna om honom redan, hon har rabblat alla rum i huset som hon ska visa honom, bestämt att han ska få leka på hennes rum och att han ska heta Lillasyster! Patrik tycker Zlatan så jag måste komma på något annat illa kvickt…

Vi måste börja läsa in oss på Kina. Vi ska till Guandong vilket ligger strax ovanför Hongkong. Sen måste vi till Peking för pappersgrejer innan vi kan fara hem. Det ser skitlångt ut från Guandong men det är ju bara att göra som de säger. Ska bli kul att se muren och allt men hade varit skönt att få åka hem och komma tillbaka senare och turista. Ja ja, ska inte klaga! Det blir en fantastisk resa!

3 december 2010

Helsnurrigt! Vad fort det går, att få “Notice” från Kina tar 1-6 veckor, för oss tog det 2 dagar! Hurra!

31 december 2010

Vi fick foton på vår son via en annan svensk familj som hämtade sin dotter! Ganska ovanligt när det gäller Kina men vi hade tur.

21 mars 2011
Idag fick vi vår Alexander!