Tomat – planera nästa säsong

Det kryllar av tomatsorter. Mitt första år, 2020, fick jag först frön av en kollega, sedan köpte jag både här och där. Det blev väl ok, men lite rörigt och jag hade många tomater med vissa egenskaper och knappt inget av andra egenskaper.

Inför 2021 ska jag planera bättre i förväg, ha fler lagringsbara sorter, några med högt tetra-cis-lykopen, några som bara är supersnygga och så vidare. Det är så lätt att köpa fröer när man ser snygga bilder men i år ska jag planera innan jag köper, inte bara de som kommer i min väg. Antagligen kommer jag inte lyckas hålla det fullt ut, men jag ska göra ett gott försök!

1️⃣ Vilka är mina absoluta favoritsorter som jag hört om sedan förra säsongen? Vilka egna vill jag ta från från och odla igen?

2️⃣ Sedan klurar jag ut vad jag har för platser att ha plantorna på och gör en lista över hur många pallkragar jag har, hur många stora krukor (helst minst 20 liter) osv. Jag sätter 4 tomatplantor per krage (120×80) eller 6 plantor om det är små plantor. 2020 satte jag 6 plantor och det blev en djungel där grenar knäcktes m.m. så det var bara dumt att snåla på att ge dem rejäl plast.

3️⃣ Innan jag bestämmer mig helt så funderar jag på vad jag tycker ska få prioritet nästa säsong? 2021 kommer det för mig bli: tomater med högt tetra-cis-lykopen och att jag får med några lagringsbara tomater, samt några tåliga sorter om det blir ett dåligt år. Utöver detta behöver jag några riktigt bra sorter för tomatsås/soppor. Sen är det bara att gå bananas och fylla upp där det finns plats!

4️⃣ Jag beställer de frön jag saknar. Nu händer det – varje gång faktiskt – att det slinker med någon som inte står på min lista ? Tänk på att du behöver särskilt tillstånd (dyrt!) om du beställer utanför EU.

 

Olika egenskaper på tomaterna och plantorna kan vara:

  • … olika färger
  • … olika former (körsbär, biff osv.)
  • … tidig och sen mognad (så skörden sprids över sommaren)
  • … extra tåliga sorter (om det blir en dålig sommar)
  • … mategenskaper: sallad, tomatsås, lagras
  • … jäkligt snygga
  • … mindre storlek på plantan som blir fina att ge bort

Jag har gjort en tabell som jag kan fylla i och på så vis se att det blir variation. Låna den om du vill, den finns här:PLANERA – tomater egenskaper