Tomat – sådd till skörd

Så och sköta om

Exakt tillvägagångssätt för att så och sköta om tomatplantorna skiljer sig något från olika erfarna odlare. Jag har gjort ett dokument med mina egna anteckningar som jag har läst mig till och lärt mig min första säsong. Detta dokument plastar jag in och har lättillgängligt vid plantorna, för minnet, under säsongen: Varsågod och använd om du vill: Så – sköta om tomater

Tomatplantor i krage
Juli 2020: 6 högväxande i en pallkrage blev för trångt. Grenar knäcktes och det var svårt att se tomaterna.

Vattna

Vattna jämnt för att få fin skörd och undvika pistillröta. Jorden får gärna torka upp lite grand – men inte för mycket.

I växthus vattnar du helst på morgon så det inte blir för fuktigt på natten.

Näring

Tomater lyckas “trots” mycket men vill gärna ha kvävekalium och fosfor (N P H). Kväve är bra för tillväxten, ger gröna fina blad. När de börjar blomma ska de få mer näring. En gång i veckan är lagom.

KVÄVE: Gräsklipp. Hönsgödsel-pellets (kan lösas upp i vatten). Guldvatten. Kaffesump.

Guldvatten: 1 del urin, 10 delar vatten. Detta är ungefär som blomsternäring på flaska från affären. Jämfört med dessa är proportionen kväve relativt hög och kaliumhalten låg hos urin. Ofta är behovet av att tillföra kväve större än behovet av kalium och då fungerar urin bra. Att gödsla med guldvatten ger flera gånger mer skörd jämfört med att inte gödsla.

När det blir frukt (tomat) är kalium och fosfor viktigare:

KALIUM: Finhacka färska ormbunkar och gräv ner i jorden. Innehåller mycket kalium och ger smakrika söta tomater. Finns i barrskog.

FOSFOR:  ?

Nässelvatten: Lägg nässlor (eller vallört) i en nätkasse, stumpbyxor eller örngott och denna sedan i vatten en vecka. Ta ur påsen och släng den. Späd med 10 delar vatten. Luktar inte gott. Vattna 1-2 ggr per vecka med nässelvatten och 1 gång i veckan med guldvatten. Har du inte nässlorna i en påse/tyg så kan frökapslar komma i jorden och då får du nässlor som växer i jorden.

Komplettera med  gräsklipp runt plantan för kväve, kalium, fosfor och det gör även att fukten hålls kvar bättre i jorden.

Underhåll

Tjuvning är inte ett förbud eller ett måste. En del gör tvärtom mot rekommendationer och det kan också fungera. Men de som rekommenderas att tjuvas kan bli gigantiska och otympliga, om de inte tjuvas.

Smak varierar på vem och var det odlas. Sol, väder, gödsel, jord, vatten och egen preferens har betydelse. Däremot kan man prata om saftiga, fastare och mindre saftiga (ofta Paste-type). Ofta är körsbärstomater söta.

Tidig och sen sort: Så tomatfrön 8 veckor före utplantering. Därefter är det kanske 60-80 dagar tills en tomat mognar och kallas då tidig eller sen.

Tjuva genom att nyp bort små skott som dyker upp så det inte blir för stor bladmassa. Ampel- och busktomater ska inte tjuvas, men det ska alla andra.

När plantan börjar ge frukt ska du ta bort de allra nedersta grenarna och bladen.

Skaka plantan då och nu när blommorna har kommit, detta för att pollen ska flyga omkring.

Farbror Gröna halshugger sina för att få fler plantor och mer frukt (jag har inte provat än).

Toppa gärna plantan efter 4-6 klasar eller när den är för hög, så koncentrerar sig plantan på att få tomaterna att mogna.

Spara nät från clementiner/apelsiner och använd som stöd till bifftomaterna. Eller använd nylonstrumbyxor…

Skörda tomater

Skörda tomaterna under sommaren när de uppnått den färg och storlek som sorten ska vara i.

Man kan skörda tomater som gröna i augusti, de är faktiskt mogna då, trots färgen. Sylta eller stek i olivolja och citron. Plocka av de tomater som är störst och den storlek sorten är och lägg dem inomhus. Det måste inte vara i fönstret men lägg dem på fat/bricka så du ser när någon ruttnar.

När frosten kommer behöver du plocka in alla oavsett.  De flesta slår om till rött medan andra förblir gröna. De gröna kan man använda använda, med fördel i matlagning.

Förvara

Vintertomater är när man odlar sommartid och skördar när de är 25% mogna o 75% omogna och hänger i en Piennola (snöre format som en stor ögla). Där hängs klasar med 5-7 tomater på. De är så att säga lagringsbara. Det går att hänga dem i rumstemperatur men hellre lite svalare. Inte mörkt och fuktigt. Kolla till dom 1 gång/vecka och ta bort dåliga eller mjuka.

Få tomaterna att mogna snabbare

Blanda mogna med gröna på ett fat. Lägg dit ett äpple (gärna grönt) så går det ännu fortare.

Få tomaterna att mogna saktare

Lägg mogna och gröna var för sig. Detta vill du göra om du vill vara självförsörjande på tomater under en längre tid.

Recept

Grön tomatmarmelad med ingefära och citron