Dokument med Tomatfavoriter enligt medlemmar i Tomatklubben och vad jag hittat/hört lite här och var. OBS! Dokumentet är inte klart än, uppdateras när jag har möjlighet.


Mina egna minnesanteckningar om tomater…

En del säger 4 veckor från frö till blomma. 4 veckor från blomma till tomat. Tror det tog mycket längre tid för mig 2020 på de flesta fröna.

Tänk på innan

De flesta frön tar sig. 2020 sådde jag 5 av varje, de allra flesta tog sig!  Fundera på alternativen:

  • kruksorter, mellansorter höga sorter som ska bindas
  • tidiga och sena sorter
  • körsbär, normal storlek och biff (matlagning)

De behöver sol – men inte gassande värme hela dagen. De vill ha lä och inte för blåsigt (främst högväxande kräver lä).

Potatis som står nära tomater, och får bladmögel, drabbar även tomaterna. Men utan bladmögel kan de stå nära.

Få bättre smak genom att ha koll på jorden! Artikel från Lev som en bonde.

Så inomhus 6-8 veckor före utplantering. De vill ha lägst 8 grader (även om de verkar klara någon dipp). 2020 flyttade tomaterna ut 23 maj (bor i gränsen mellan zon 2-3.). Jag borde då ha sått tomaterna 29 mars – 12 april. Tidigare sådd = rangligare och vekare eller kräver extra ljus.

Har frön inte grott efter 2 veckor är det bara att kasta.

Små tomatplantor är känsliga för mycket näring så fyll krukan med 3/4 planteringsjord och överst 1/4 såjord. Inte i kartongmuggar, de torkar fort ut jorden. Använd plastkrukor eller mjölkkartonger.

En del menar att man ska peta ner fröet 0,5 cm ner i jorden, andra ovanpå.

Täck sådden med plast så jorden är fuktig – men inte blöt.

Håll sådden på varmt ställe (på värmeplatta eller golvvärme) ca. 22 grader. Jag hade inte det 2020 och det funkade ändå. När bladen börjat titta upp ska de ställas lite svalare och vill då ha mycket ljus istället (men inte så de blir brända). De önskar ljus 14-16 timmar så stöd med extraljus vid behov.

Åke Truedsson rekommenderar följande starttid:

· Växthus med värmefläkt (frostskydd) 25 februari–15 mars.
· Kallväxthus utan värme 15 mars–1 april.
· Odling ute i svarta krukor 25 mars–5 april.

Omskolning

1: När 10 cm eller har två “hjärtblad”: Plantera i kruka om 12 cm i diameter. Fyll med planteringsjord och sätt plantan lite längre ned än tidigare. Tryck inte för hårt, plantan är känslig och rötterna behöver syre. Håll hellre i blad än stam, bladen är inte lika viktiga om de går av.

2: 30 cm och man ser rötterna i nedre delen av krukan. Nu ska den ha en kruka/hink på 20 liter minst. År 2020 var mina flesta hinkar på 13 liter från Dollarstore (10kr) samt att jag satte i pallkragar 6 stycken per krage. Tydligen blir skörden större, ju mer jord plantan har. Nu ska du ha hälften planteringsjord, hälften kogödsel. Gärna 1 dl vedaska också. Aska är rik på kalium, kalcium och fosfor.

Sätt ner plantan så djupt som möjligt så den blir stadigare, djupare än den var tidigare. Ruska lätt på blomklasen, så gynnas fruktsättningen.

Ut med dem utomhus

De klarar 8C. Härda en vecka innan = ta ut dem lite varje dag. Akta för solen så inte bladen bränns. Bind upp noga även när de är små, en stark vind kan knäcka dem. Om någon knäcks, sätt kvisten i vatten och på 2 veckor har de fått rötter och kan sättas i jord. Det ska gå att stoppa dem direkt i jord men det fungerade inte för mig. På det viset tar du också sticklingar.

Växthus

Det måste luftas mycket så inte mögelsvampar utvecklas. Om kyla kommer, sätt in motorvärmare eller gravljus på ett brandsäkert sätt.

Vattna

Vattna jämnt för att få fin skörd och undvika pistillröta. Jorden får gärna torka upp lite grand – men inte för länge.

I växthus vattnar du på morgon så det inte blir för fuktigt på natten.

Näring

Tomater lyckas “trots” mycket men vill gärna ha kväve, kalium och fosfor (N P H). Kväve är bra för tillväxten, ger gröna fina blad. När de börjar blomma ska de få mer näring. En gång i veckan är lagom.

KVÄVE: Gräsklipp. Hönsgödsel-pellets (kan lösas upp i vatten). Guldvatten. Kaffesump.

Guldvatten: 1 del urin, 10 delar vatten. Detta är ungefär som blomsternäring på flaska från affären. Jämfört med dessa är proportionen kväve relativt hög och kaliumhalten låg hos urin. Ofta är behovet av att tillföra kväve större än behovet av kalium och då fungerar urin bra. Att gödsla med guldvatten ger flera gånger mer skörd jämfört med att inte gödsla.

När det blir frukt (tomat) är kalium och fosfor viktigare:

KALIUM: Finhacka färska ormbunkar och gräv ner i jorden. Innehåller mycket kalium och ger smakrika söta tomater. Finns i barrskog.

FOSFOR:  ?

Nässelvatten: Lägg nässlor (eller vallört) i en nätkasse, stumpbyxor eller örngott och denna sedan i vatten en vecka. Ta ur påsen och släng den. Späd med 10 delar vatten. Luktar inte gott. Vattna 1-2 ggr per vecka med nässelvatten och 1 gång i veckan med guldvatten. Har du inte nässlorna i en påse/tyg så kan frökapslar komma i jorden och då får du nässlor som växer i jorden.

Komplettera med  gräsklipp runt plantan för kväve, kalium, fosfor och det gör även att fukten hålls kvar bättre i jorden.

Underhåll

Tjuva genom att nyp bort små skott som dyker upp så det inte blir för stor bladmassa. Ampel- och busktomater ska inte tjuvas, men det ska alla andra.

När plantan börjar ge frukt ska du ta bort de allra nedersta grenarna och bladen.

Skaka plantan då och nu när blommorna har kommit, detta för att pollen ska flyga omkring.

Farbror Gröna halshugger sina för att få fler plantor och mer frukt (jag har inte provat än).

Toppa gärna plantan efter 4-6 klasar eller när den är för hög, så koncentrerar sig plantan på att få tomaterna att mogna. 

Skörda

Skörda när frukterna fått sin rätta färg men fortfarande är fasta. När plantan inte längre kan stå ute på hösten tar du in de ljusröda tomaterna och låter mogna. Gröna tar du in för hösten:  Sylta eller stek i olivolja och citron.

Förvara

Vintertomater är när man odlar sommartid och skördar när de är 25% mogna o 75% omogna och hänger i en Piennola (snöre format som en stor ögla). Där hängs klasar med 5-7 tomater på. De är så att säga lagringsbara. Det går att hänga dem i rumstemperatur men hellre lite svalare. Inte mörkt och fuktigt. Kolla till dom 1 gång/vecka och ta bort dåliga eller mjuka.

Bra att veta

Höjd Tjuvas Lämpligt för
Micro-dwarf Små Nej Kruka, kantplantering
Ampel Små Nej Lite hängande planteringar eller upphöjda
Busk Olika storlekar Oftast inte När man inte vill ha som träd
Dwarf tree Oftast inte När man inte vill ha som buske
Determinate Oftast inte Det blir ett bestämt resultat i form och storlek. Frukt några veckors tid.
Indeterminate Ja Obestämt resultat i form och storlek. Växer tills frosten kommer eller man klipper ner den. Kan bli perenna om det är gynsamt klimat.

Tjuvning är inte förbud eller måste. En del gör tvärtom mot rekommendationer och det kan också fungera. Men de som rekommenderas att tjuvas kan bli gigantiska om man inte gör det.

Smak varierar på vem och var det odlas. Sol, väder, gödsel, jord, vatten och egen preferens har betydelse. Däremot kan man prata om saftiga, fastare och mindre saftiga (ofta Paste-type). Ofta är körsbärstomater söta.

Tidig och sen sort: Så tomatfrön 8 veckor före utplantering. Därefter är det kanske 60-80 dagar tills en tomat mognar och kallas då tidig eller sen.

Vidare läsning

Fler listor på tomater:

 

Recept

Grön tomatmarmelad med ingefära och citron

Tack för att du läste ända hit! Om du gillade det får du gärna dela med dig på sociala medier. Ange alltid källan - tack på förhand!