Förflytta sig i Indien

Jag ska försöka sammanfatta det vi lärt oss om transporter i Indien.
Vi hade förbeställt taxi från flygplatsen i Delhi till hotellet men hittade inte någon vår taxiskylt. Flyget var någon halvtimme sen, kanske det berodde på det? Vi traskade ut från flygplatsen för att leta men hittade honom inte där heller. Väl ute fick vi inte gå tillbaks in! Där inne finns seriösa taxiföretag med bra priser så vi blev tvungna att chansa och ta en från gatan.
”Taxisäljaren” pekade på en stor fin vit bil och sa att det var en sån han hade. Vi följde honom till garaget och där kallade han på sin kollega som kom med en mycket mindre bil än säljaren pekat på och det visade sig att säljaren inte alls skulle vara vår chaufför.
Det var mitt i natten och när vi körde ut från det ganska öde parkeringshuset började vi ifrågasätta vårt beslut. Vi möttes av en man med stor svart mask för ansiktet och jag började be till alla gudar i världen att allt skulle sluta bra. Hur kunde vi sätta oss i en främmande mans bil i ett främmande land med våra barn?!? Jag lyckades hålla mig inför barnen men det var verkligen inte roligt ett tag. Mannen visade sig vara någon form av vakt som hade mask mot avgaserna och efter lite letande kom vi fram oskadda och orånade till hotellet. Pust!
Däremot har vi alltid otur med taxipriser, var vi än kommer i världen. Det bara är så. Denna tog 2000 rupier (ca 280kr) men priset borde varit 500 rupier fick vi senare lära oss (eller 400 utan AC).
Riksha är ju ett alternativ till taxi men rekommenderas mer för innerstan än till-från flygplatsen. Det är mycket billigare än taxi men väldigt skumpigt och jag skulle inte vilja vara i en sån på motorvägen. Att åka i en riksha på större väg inne i Delhi känns nog läskigt och vi funderade både en och två gånger om vi skulle komma fram oskadda . Men det gör man oftast ?
Riksha är ett litet fordon på tre hjul. Kanske är det en moped egentligen men kan komma upp i hyfsad fart. Vi har åkt både i Delhi och Goa och alla turer verkar kosta 100 rupier (14SEK),  vart man än ska.
 
BILD RIKSHA
2008 såg vi ofta väskor på taket, både stora och små men inte alls lika ofta nu. Men det händer…

Main Bazaar Delhi
Main Bazaar Delhi
I Bhubaneswar hade jag förbeställt ”en stor bil” från flyget, via hotellet, för jag ville undvika väskor på taket. Då skickade de två (!) stora bilar från hotellet. Väldigt märkligt och jag ifrågasatte det i receptionen. Jag ogillar verkligen när man överanvänder bilar och just nu är det ju högaktuellt med smoggen/avgaserna. Smoggen är ju ett enormt problem och har ju tagits upp även av svenska nyheter.
De var servicevänliga och vi behövde inte betala för båda men det jag bryr mig mer om är att de slösar så med bilåkandet.
I Goa stod en förbeställd taxi och väntade. Det är över en timmes färd till lägenheten vi bokade i södra Goa, och vi anlände sent på kvällen. Ett tag funderade jag på att boka ett närmare hotell någon natt, samtidigt är det skönt att vakna på plats dagen efter.