Vitlök

Välj en solig plats. Vitlök behöver mycket sol, gödsel och vatten. Du planterar på senhösten typ i november. En vitlöksklyfta blir en vitlök. Plantera lite tätare så får du gallra späda plantor i vår, de är jättegoda. Lägg gärna på ett kompostgaller för att skydda din vitlöksbädd, annars sköter de sig själv över vintern.

Till våren kommer du se blasten titta upp. Under växtsäsongen vill de ha bra med gödsel och inte torka ut. Gallra plantor som står för tätt, och ät som primörer. Om det dyker upp något som ser ut som en knopp på blasten klipper du av den, den tar kraft från löken. Dessa ”ormlökar” steker du och äter upp – en delikatess.

När blasten börjar vissna kan du skörda din vitlök och låta den torka ordentligt. Vissa sorter har mjuk hals, dessa kan du fläta till en fin vitlöksfläta. Framåt november tar du av din vitlök och sätter nästa års skörd.

Odla vitlök, steg-för-steg. 

  • Köp lite dyrare sätt-vitlök från fackhandeln första gången. Därefter kan du sätta de du själv får upp.
  • Gödsla några gånger under sommaren: hönsgödsel eller stallgödsel. Lägg tjocka lager med gräsklipp några gånger under säsongen så håller det fukt och ger näring.
  • Blasten går att skära en bit ibland och använda i sallad.