Indien 2008: Före barnhemmet

Före Devika Med Devika 

Bloggen är flyttad så den visas så här istället för enskilda inlägg. Det är skrivet på indiska datorer som saknar å, ä, ö. Tanken är att uppdatera detta en regnig dag…

 


Sista natten i Sverige – barnlösa

Igår kväll satt jag chockad och stirrade på CNN och det som hände i Mumbai under natten. Det var inte långt från att jag skulle bryta ihop. All väntan, krångel och så detta. Terrorattack i Indien. [Mer skrivet om det här 2018, när vi är på resa i Mumbai.]
Har försökt att jobba det sista idag, varvat med samtal med Adoptionscentrum och ett antal hotell i Indien (inte helt lätt att förstå…). Vi var tvungna att ändra hotell för att vara mer säkra. Det är oroligt i Indien nu, även om vi inte ska till Mumbai.
Vi är först några dagar i Delhi som turister. Barnhemmet ligger i provinsen Orissa och där är vi på ett fint hotell med pool och kring 25 grader (härligt!). Efter att Devikas pass är klart så åker vi till Delhi igen några dagar. Vi måste där besöka Svenska ambassaden så hon får de rätta stämplarna i passet.
Det har varit mycket oroligheter i Orissa under året så vi ska inte gå ”på stan” hur vi vill. Det är extrema grupper inom hinduismen och maoister (?) som gör vissa attacker mot kristna. Att då desstuom ha ett ”brunt” barn kan väcka anstöt och det sista vi vill är att bli inblandade i interna konflikter.
Vågar inte summera vad hela resan kommer gå på men jag ska iallafall bo på 5-stjärnigt hotell för första gången i livet och det tänker jag minsann njuta av – i det bästa av alla sällskap: tillsammans med vår dotter!

Färdigpackat!

Arlanda

Vi har nu checkat in på Arlanda så nästa gång vi ser väskorna är vi i Delhi!!! Då är klockan 2 i Sverige och 6 där… har bokat en taxi som ska köra runt oss hela dagen, man lär ju vara så där lagom mosig så då kan han babbla på om turistmålen.
Mumbai (= tidigare Bombay) är några timmars flyg sydväst om Delhi så vi BORDE inte beröras av hemskheterna där.
Längtar efter vår lilla Devika…
Vi hörs vidare…

Fortfarande Arlanda

Nu har vi provat Patriks speciella VISA-kort som tar oss in på en VIP-lounge på Arlanda. Finfina grejer! Lugnt och skönt, fina möbler, gratis dryck och tilltugg. Har läst engelsk tidning för en gångs skull. Det finns TV med nyheter från Mumbai som vi gärna uppdaterar oss med. Ibland är det skönt att Patrik är en bankkille! Vi hittade hit när vi surfade och bloggade för någon timme sen… tänk att man ska behöva Internet för att veta vad som finns några meter bort!
Drygt en timme kvar till avgång…

Dag 1 Delhi

Vi landade på morgonkvisten i Delhi men för oss i huvudet var det mitt i natten. Vet inte hur vi klarade det men vi åt frukost och gick sedan ut för att utforska staden.

Lite mosiga efter fa timmars somn akte vi runt med Petro (taxichauffor) i Delhi. Han korde runt oss hela eftermiddagen. Vi fick alla sju plats i hans bil. At middag pa United Coffehouse – gott med Chicken Korma men nu ska jag prova lite annat an min tidigare favorit, det ser ju jattegott ut som de andra bestaller in.

Vi akte runt i Old Delhi och Petro berattade att pa bara nagra dagar efter Bombayattentanten har staden nastan tomts pa turister.
Vi stannade en stund utanfor Red fort och tittade pa byggnaden och folket. De andra tyckte det var skitkul nar ett gang 20-aringar ville fotograferas med mig… haha, men det ar tydligen bara att vanja sig vid att vi ser annorlund ut. Stirrar gor de flesta!
Hann ocksa med ett tempel och en finare ”mall” dar allt var vackert men dyrt. Sen antligen hittade vi till en marknad… kopte tva jattfina drakter till Devika och sjalv satsade jag pa denna typiskt indiska drakt.
Klockan ar 20 i Indien och vi ska ga ock lagga oss. Upp for att bli hamtade kl. 7 av Petro som da kor oss till ett av varldens underverk, Taj Mahal. Det tar 4 timmar dit. Petros bil ar stor, skon och har AC – toppen!
Vi har skrattat  mycket, indier ar inte som vi svenskar…vi försöker vänja oss. Och så är det motsatsen till skratt, sorg över alla fattiga vi ser överallt…

Taj Mahhal

Idag hamtade Petro oss kl 07.00 sa akte vi och farmor & farfar Bengtsson med Jorgen och Stella till Taj Mahal. Stella har varit satalmodig fast det tog over 4 timmar dit och sakert 5 timmar tillbaka… Anna har varit dar forut sa hon shoppade loss i Delhi. Hon ska absolut fa visa alla fyndstallen imorgon!
Vi stannade vid någon orm och apor och annat längs vägen. Vi ville egentligen inte betala för att vi såg det men då blev de skitförbannande – så klart. 
Sjalva gick vi runt och tittade på Taj Mahal med en jattebra guide. Ett av varldens underverk! Otroligt vackert arbete.


Vi fick sedan ga och titta pa hur de arbetade med inlaggen i marmor. Kopte naturligtvis fina grejer men saljaren blev forvanad att vi inte ville kopa ett litet bord for 20 000 svenska kronor, det var ju inga problem att skicka …

Likasa pa cashmerebutiken visade de hur de gjorde fantastiskt fina mattor som tog over 1 ar att gora klart. Kunde de ocksa skicka… dar fragade vi inte ens vad det kosatade. Mannen bjod pa saffranste (jattegott!) nar Patrik kopte en riktig cashmeretroja (600SEK) och jag en sjal (400SEK). Mycket pengar men det ar valdigt speciellt.
Imorgon ska jag daremot kopa sjalar for 20SEK som Anna fyndade, kanske minst lika bra, jag har egentligen noll koll. Drakten igar kostade kring 200SEK sa kopte jag 2 till Devika ocksa. Ursakta allt prissnack men det ar roligt att spara tills vi kommer hem.
2 dagar utan magsjuka – thank you god!
Vi ser mycket elande och lyssnar pa hemska historier fran var chauffor Petro. Blir tarogd… frustrerande och oerhort sorgligt.
Vi ar sa oerhort glada att vi aker samtidigt som Bengtssons, en supertrevlig familj som vi umgas med och bollar olika prutningsmetoder med. Anna ar ett pro 🙂
Petro fragade vad vi odlade i Sverige som var typiskt. Jag kom pa potatis och vete. Sa var han tyst en stund sen skrattade han ”but Pia, they grow that in every country! I show you what we grow”.
Den här skolklassen tyckte det var jattekul att titta pa oss och ta foton. De smog och fotade Patrik och Jorgen som bada ar langa.
Imorgon mer shopping… pa onsdag far vi traffa var baby…
PIA i Indien ar vad kvinnorna sager till sina man for DARLING.

Shopping i Delhi

Author
Sov som klubbade salar forutom att vi vaknade mitt i natten nagon timme. Ar nog lite borta med tidsforandringen. Mellan 12 och 17 skjutsade Petros kompis runt oss for 125SEK. Han vantade pa oss nar vi shoppade och vi lamnade vara pasar i bilen. Har mer kort pa en annan kamera som jag laddar upp nar vi kommer hem. Detta ar med min gamla kamera som jag sen ska ge till barnhemmet.
Shoppingcenter med metalldetektorer utanför.

Nar vi kom hem bjod rumsservice pa kaffe. Pa en bricka med tidningspapper. Han kommer fran Himalaya som inte ar langt harifran. Han blev mycket forvanad nar jag sa att vi har sno i Sverige.

Kopte bocker till Devika om allt mojligt och lite pysselbocker. Det var inte superbilligt, nagra hunda svenska men kanns viktigt och roligt att ha senare.
Klader pa marknader ar otroligt billigt dock. 20 kr ar inte ovanligt per plagg sa det blev lite indiska klader till Devika ocksa.
Och till mig 🙂  Cool t-shirt med gudarna! Elefanten i knaet sag rumsservicekillen och sa att det beror pa den guden om det ar finare pa hotellet nasta gang vi kommer, det ligger i Ganesh (?) hander alltsa.

Lyckades fa Patrik att kopa nagra klader till sig ocksa. Tva skjortor till vanster och en traditionell indisk drakt till hoger. Som han nog kommer anvanda som pyjamas nar vi kommer hem…


Jag ar och forblir ett Marks & Spencer-fan. Har fortvivlat kollat om man kan bestalla fran England men icke. Sa da akte vi ganska langt idag for att hitta dit har. Lycka 🙂  Nagot billigare i an i England men det fanns inte sa mycket att valja pa. Hittade nagra saker dock. Denna affar fanns i ett jattestort komplex, slags galleria. Det var helt annat an vi sett under dagen. Det var sakerhetskontroll innan man gick in och man behovde inte pruta. Det syntes att de indier som var dar hade pengar.
Pa vagen tillbaka ville Patrik kopa nagra ol. Indier dricker inte dirkt sa det ar svart att hitta. Det var trangt och man sag pa de som var dar att de nog hade missbruksproblem. Marklig upplevelse… Har ocksa sett andra ”English wine and beer shops” dar det ar ett galler
framfor och det ar som smussligt pa nagot satt.
Petro tyckte det var forskrackligt med de som drack och irlandare minsann, de ar varst! Jag bara holl med…

Jag med dagens shoppingskord. Indisk karta och en massa presenter som jag inte visar har…
Imorgon flyger vi till Bhubaneswar och lite lyxhotell med pool. Ska kanske avsloja att det inte ar speciellt lyxigt har… vill helst inte tanka pa snuskfiltarna vi har och hur de diskar saker … men men, vi har overlevt (peppar peppar) och maten ar faktiskt god och mycket trevlig personal. Patrik blev ju lite kompis med hotellpersonalen så det blev fotografering så klart.
Langtar efter onsdag nar vi ska fa traffa var gullunge… Troligen far vi nagra timmar helt sjalva med henne pa ett rum men vi far se hur de gor nu.
Manga skratt har det varit idag ocksa, Lars holl pa att kopa 2 vaskor i ett obevakat ogonblick, marknadsarbetarna snackar sa snabbt ibland att man inte vet vad man sagt ja till.
Inte utan att tararna ar pa vag ibland. Svart att se kvinnor med barn i Devikas alder som tigger… eller 5-aringar som saljer halsband. Sen finns det alla stympade, handikappade manniskor som haltar omkring och tigger vid trafikljusen nar det blir rott. Man maste helt enkelt titta bort, det ar sa ofantligt manga… Eller ta ett kort och ge en slant :-/

Frisören i Delhi

Saknade å, ä, ö när vi skrev från Indien
Jorgen och jag bestamde oss for att prova frisoren bredvid hotellet. Inget fel pa klippningen men sa fragade frisoren om jag ville ha massage. I min gladje tankte jag tillbaka till en underbar skalpmassage jag fatt i England pa en frissa. Ha ha – det var en ansiktsbehandling! 5-6 olika kramer satte han pa mig och anvande nagon bomullstrad for att ta bort en av dem. Det markligaste var nar han tog fram en apparat som gjorde att hans finger durra och den korde han over ansikte och hals och IN I ORAT!!! 4 GANGER!!! Det var inte sa behagligt…
Roligast var nog att se Jorgen i ett rott litet sott hardiadem!

Bhubaneswar – ANTLIGEN!

Idag tog vi och familjen Bengtssons inrikesflyg till Bhubaneswar i staten Orissa. Det var mycket varmare an Delhi nar vi landade, och fuktigare!  
Pa flygplatsen vantade Madhu, hon som hjalper AC har nere. Hon var sa glad att aterse Stella! Sjalv kunde jag knappt prata med henne for tararna bara sprutade, hon har ju traffat Devika sa manga ganger sa det blev sa valdig nara. Faktiskt den enda vi traffat som traffat henne! Och imorgon far vi traffa henne, ”the Queen” som Madhu kallade henne.
Hotellet har ar mycket battre an andra stallet. Aven om framst Stella blev besviken pa den utlovade poolen.

 Patrik har borjat kanna av nagon influensa typ sa sov en timme men sen piggade han pa sig for att kolla mejl och borsen. Mejla honom garna, han blir sa glad… 😉

Nu ska vi slappa och sedan ata middag vid 19 da de oppnar. Peppar, peppar, magen i topptrim fortfarande. Jattegod mat, aven pa flyget. Nogt som paminde om vanilsas med utan vanilj och med saffran som efterratt. Dahl ar nog en favorit for oss alla, det ar linsgryta pa olika satt. Parenteer har jag fastnat for ocksa, det ar, vad jag tror, tofuost som man far i olika varianter.