Luktärter

Från Cecilia Wingårds råd:

  • Blötlägg inte fröna – de kan ruttna.
  • Möss och fåglar älskar luktärtsfrön – förså därför inomhus.

SÅDD

  • Så fröna inomhus i rumstemperatur, ungefär i vecka 12 södra Sverige (2021 vecka 14 söndag).
  • Fyll planteringsjord i 9cm plastkrukor – packa jorden hårt.
  • Vattna igenom krukan så att rikligt med vatten rinner igenom. Packa jorden igen.
  • Lägg upp till 20 frön på den packade jordytan och fyll på med 2–3 cm jord. Vattna försiktigt.
  • Ställ krukan i en vanlig plastpåse med öppningen uppåt. Den fungerar som ett eget litet växthus. Ställ den öppna påsen på en ljus plats inomhus i rumsvärme (20–23°).

Efter ca 10 dagar har fröna grott och blivit några centimeter höga: ställ ut krukan i sin plastpåse utomhus (om den värsta vintern är över). Vattna lite om det känns torrt. Att ställa ut plantorna i kylan gör dem kraftiga och friska. De ska härdas och mår bra av det. De tål ner till –8° men blir det kallare: ta tillfälligt in krukan eller täcka med en odlingsväv.

Många toppar luktärtsplantan, så att den förgrenar sig och blir mer yvig. Det kan göras när plantan fått två riktiga blad (karaktärsblad). En andra gång går att göra när det blivit ytterligare ett bladpar på förgreningen som blir efter första toppningen.

UTPLANTERING

Låt krukan stå ute tills det är behagligt att jobba utomhus. Skola om plantorna i varsin kruka, tills det är dags att sätta dem på sin slutliga plats. Alternativt kan du plantera dem på sin slutdestination direkt. Toppa plantorna om du vill, men det är inte nödvändigt, och i så fall ska de ha fått sina karaktärsblad, så efter nästa bladar som kommer kan du toppa. Glöm inte att vattna!

Plantorna sätts i välarbetad, välgödslad jord i soligt eller halvskuggigt läge. Plantera ut med ca 10–15 cm avstånd och 60–100 cm avstånd mellan raderna. Om du planterar i stor kruka, minst 20 liter, får ca 5 plantor plats. Krukodling kräver noggrann vattning och gödsling. Plantorna behöver stöttning av t ex hasselgrenar, björkris, armeringsmattor eller spaljé. De höga luktärtsorterna blir 180–300 cm höga.

SKÖTSEL

  • Gödsla kontinuerligt med t ex hönsgödsel. Vattna ordentligt på rötterna med vattenkanna när det är torrt. Använd inte vattenspridare, som förstör blommorna.
  • Plocka blommor hela tiden, varje dag och helst tidig morgon eller sen kväll. Så fort plantan sätter frö slutar den att blomma. Ju mer du plockar, desto mer blommar luktärterna.
  • Svag gödsling varannan vecka.

FRÖN

Ta frön på hösten. Låt några blommor få gå i frö. Alla sorter blir inte lika som sina föräldrar, men fina ändå. Vänta med att skörda fröskidan till den är ordentligt torkad annars finns risk att fröerna inte är tillräckligt mogna för att gro. Lägg den mogna fröskidan i en burk eller papperspåse och låt torka färdigt. Då är den lätt att öppna och fröerna kan plockas ur. Förvara svalt och mörkt tills det är dags för sådd. Förvarade i frys kan fröerna spara under många år.