Polen – Warszawa: Praktiskt

Start | Flyg och boendePraktiskt | Stadsbilder | ÄtaAtt göra | Museum | ShoppingSPAZoo


Språk

Det funkar med bara engelska, men helt enkelt är det inte. Däremot hände det två gånger att vi stötte på polacker som talade svenska! Sverige och Polen hade några år samma kung, i slutet av 1500-talet men det känns som lite långsökt att det vore anledningen.

Öppettider

Jag har lite svårt att säga när affärerna generellt öppnar men när vi var uppe och gick morgonpromenad omkring 8 var en hel del caféer och bagerier öppna.
Den stora shoppinggallerian Złote Tarasy var mycket generös med öppettiderna, öppnade vid 9 och till sent på kvällen. Se aktuella tider här.
Förvånande nog var krigsmuséet öppet från 8.00 vardagar (men helt stängt tisdagar). Det var även öppen på långfredagen då jag hade räknat med att mycket skulle vara stängt. Det är också något att tänka på när man åker under katolska högtider, de firar dem och det kan vara stängt.  Påskdagen däremot var hopplöst. Vi gick hur långt som helst för att ens hitta ett öppet McDonalds till lunch och inga mataffärer hade öppet. Däremot hade den fina restaurangen Polska Rosana öppet på kvällen och där hade vi bokat bord.

Transportera sig

Även fast det är en storstad så är den ändå möjlig att princip upptäcka till fots, även om det blir en del längre sträckor. Vi promenerade mestadels och var vi trötta tog vi en taxi. När vi skulle till krigsmuséet hade vi tänkt ta en tunnelbana men det var krångligt att som turist köpa en biljett och det fanns ingen att fråga så vi gav upp och promenerade även dit. Efteråt såg vi att det fanns bra information på engelska på deras hemsida. Där fanns även information om spårvagnar och bussar men dem blev det heller aldrig att vi provade.

Taxi

Vi blir alltid lurade när vi åker taxi utomlands. Så även i Polen. Men det började bra iallafall, vi hade bett de vi hyrde lägenheten från att boka en taxi. Den taxin kom och hämtade oss som bestämt och körde oss dit vi skulle.

Dagarna gick och vi började hitta hyfsat väl. När vi skulle till zoo bestämde vi oss för att ta en taxi. Vi såg direkt att han åkt åt helt fel håll men han skyllde på vägarbeten (fast vi såg att andra bilar tog den vägen som vi tyckte att han skulle ta). Han skyllde också plötsligt på sin dåliga engelska så att han inte kunde förklara för oss varför han inte kunde ta den bästa vägen. Vi fick betala cirka Glob Cab Taxi Warszawa - tel. 666 00 9668 dobra tania taksówkaSEK150 (65 zloty) och tydligen var det tre gånger så mycket fick vi senare veta. Ingen jättesumma jämfört med svenska taxiturer men det är inte roligt att bli lurad.

Så, lärdomen igen, fråga alltid efter priset innan ni sätter er i taxin. Det vet vi egentligen, men glömmer igen och igen, land efter land…
Några taxibolag har appar upptäckte jag sista dagen, då kan man beställa taxi med karta. Detta kan vara idé att prova då de taxi-chaufförer vi träffade kunde ganska begränsat med engelska. En kunde visserligen lite svenska! Vi åkte flera gånger med Glob-taxi och var nöjda men dem.

[Vi var i Warszawa april 2017]