London

London

Det är lätt att tro att CITY OF LONDON är det centrala, men som turist kommer du inte hänga mycket där. Där arbetar kontorsmänniskor inom bank och finansvärlden. Du kommer antagligen röra dig mest inom SOHO och COVENT GARDEN om du ska shoppa och bara strosa bland alla typiska turistattraktioner. Några ligger lite utanför men här har du att göra ett tag.

Gångavstånd inom Soho, Covent Garden:

 • Leicester Square: (Uttalas LESTER) Ett torg, med bland annat en biograf där många premiärer visas och kändisarna kommer dit på röda mattan. En stor lego-affär finns där. Gatukonstnärer m.m.
 • Piccadilly Circus: Den berömda statyn. Fullt med affärer och restauranger och turister runt om kring. Här finns ett av Englands största sportköpcentrum, Lillywhites.
 • Trafalgar Square med den höga Nelson-statyn. Gå där om du är ok med mängder av duvor.
 • Carnaby Street hade sina glansdagar under hippie-tiden, numera är det mest en gågata med pubar och lite affärer.
 • Covent Garden är trevligt att gå till och roas av gatukonstnärer och gycklare. Ta en öl på balkongen på den gamla kända puben Punch & Judy, eller varför inte något att äta, god pubmat där.
 • Oxford Street, den otroligt långa gatan där alla affärer finns. Sök på Google maps så du vet var du är – och hur långt ifrån olika saker du är – gatan är som sagt lång! Jag har för mig att tunnelbanan stannar tre gånger på den gatan. Har du sett TV-serien Mr Selfridge så är det ett måste att gå in i det lyxiga varuhuset och det hittar du på 400 Oxford Street. De kan ha lite kul fönsterdekorationer emellanåt, så ta en titt där.
 • Hamleys – den anrika, stora, fantastiska leksaksaffären, med ursprung från 1760! Det finns flera men flaggskeppet ligger på Regent Street och består av 7 våningar. Idag finns det mesta att köpa i Sverige, men Hamleys är ändå värt ett besök.
 • Primark – givetvis! Den relativt nya affären med mängder av billiga kläder. Finns på flera ställen i London. Lite roligare kläder och skor, men också helt vanliga. Den som inte gillar att shoppa placerar du högst upp på deras café.
 • Marks and Spencer:Min favoritaffär! Vanliga kläder och skor – inte jättebilligt, men inte jättedyrt och kvaliteten är ofta lite bättre än H&M, Kappahl osv. Ibland beställer jag kläder från Sverige – jättebra! De har byxor i olika längder så jag som är kort, slipper lägga upp dem. Ska du köpa med dig lite färdig mat på rummet? Då handlar du det här – jättegoda grejer! Prawn Cocktail 😋 on the go! Har du tillgång till ugn? Köp deras färdiga Chicken Kiev 😋 Jag lyckas aldrig få till det på detta vis hemma. M&S Food är deras mini-affärer med endast mat. Dessa ser du lite överallt. 
 • Åker du kring jul så är Oxford Street magiskt vacker. Det är ett känt tillfälle när julljusen tänds på Oxford Street i mitten av november (till 6 januari). Apropå julljus, åker du den tiden på året så vill du också gå till Fortnum & Mason och se deras juldekorationer, ytterligare ett lyxigare varuhus i London.

Favorit-turistattraktioner med entré

Dessa attraktioner ligger lite utanför Soho och Covent garden så ta tunnelbanan. Buss och taxi går oändligt sakta eftersom det är så mycket trafik. 

Madame Tussauds: otroliga vaxdockor som ses på ungefär 2 timmar, vi såg även 3D-showen på slutet som var kul. Din förköpta biljett har en tid, så gå till den långa kön strax före den tiden.

TUNNELBANA: Baker Street och du kan åka med linjerna: Bakerloo, Circle and Hammersmith & City,  Jubilee, Metropolitan


London Dungeon: du får berättat och även uppleva (!) Londons historia gående – med humor och bra skådespelare, ibland kommer pulsen gå upp (!)

TUNNELBANA: Waterloo och du kan åka med linjerna: Bakerloo, Jubilee, Northern, Waterloo & City


Tower of London: För dig som sett The Tudors eller läst böckerna om alla regenter som bott där – och alla drottningar som blivit halshuggna, så är detta ett måste. Här inne finns även Kronjuvelerna att beskåda. In dit blir det kö (lååååång kö), så tips är ett besöka Towern när de öppnar och så går ni först till Kronjuvelerna, därefter tillbaka till entrén, köper hörlurar och blir guidad runt med historiken i öronen. Om du inte vill gå in och gå runt innanför murarna så åk dit ändå! Det är fint att ta kort utifrån och här har du också den berömda bron “Tower Bridge” – inte att förväxlas med “London Bridge”.

TUNNELBANA: Tower Hill och du kan åka med linjerna: Circle, District

Tower Bridge 2022

Ska du gå på flera? Använd “Book together” och få lite rabatt.


Fler turistattraktioner

Hit behöver du ta tunnelbanan:

Harrods: Det historiska berömda varuhuset. Förr sas det att det som inte går att köpa på Harrod’s finns inte. Då såldes exempelvis elefanter! Det kan du inte köpa nu, men väldigt mycket annat. Det finns en del kul caféer och restauranger inne i varuhuset. Gå runt, se de makalöst vackra rulltrapporna, matavdelningen, skoavdelningen med mera med mera.

En gång åt vi frukost mittemot, på Caffé Concerto, och det var en frukost vi fortfarande minns – mums med pocherat ägg, avokado och en latte. Nästa gång kanske vi provar något annat, menyn ser fantastiskt ut, kanske en Afternoon Tea?

Bredvid Harrods finns Harvey Nichols eller “Harveynicks” som Edina och Patsy skulle säga. Hit går de rika London-borna och handlar, de går inte till Harrods som vi turister.

Harvey Nichols: Not so fabulous these days, darling

TUNNELBANA: Knights Bridge och du kan åka med linjen: Piccadilly

När du ändå är i Knights Bridge, strosa runt i Chelsea som är ett av rikemanskvartern i London.  Följ Sloane Street från Harrod’s, gå in till någon av restaurangerna eller caféerna och se om du ser någon kändis. Ta tunnelbanan tillbaka från Sloane Square. Nära Sloane Square finns “Peter Jones” som är ett stort populärt varuhus i kedjan John Lewis. Ett lite finare Åhléns skulle man kunna säga.

Här finns Benihana, en restaurang jag fått tips om och vill besöka nästa gång. Det ska vara vansinnigt gott, och de lagar maten framför dig.


 

I många städer är det bra att åka på hop-on-hop-off-bussarna. I London tja, visst, gör det. Men trafiken är så trög så jag tar hellre tunnelbanan och går hellre längre sträckor.


Musikaler

Jag älskar musikaler och har givetvis tagit chansen i London. Publiken är annorlunda här jämfört med i Sverige, det är ett tjoande och tjimmande och stämningen är fantastisk! Inte fullt så livat om du väljer en matiné, men ibland funkar inga andra tider.

Jag köper mina biljetter här, långt i förväg: London Theater Tickets 

Teatrarna ligger ganska nära varandra, mellan tunnelbanestationerna Covent Garden och The Temple.

Det är ganska många trappor i de här gamla teaterhusen. Vi hade inte tänkt så mycket på det när Alex gick på kryckor, men det gjorde personalen! Vi fick alla åka hiss på ena musikalen, och på den andra fick vi mycket bättre platser.

Köper du vin i pausen så går det bra att dricka klart inne vid din sittplats. Sitter du närmast balkongen får du en pappersmugg. Safety first!

Vilken musikal då…? Själv har jag sett Mamma Mia två gånger och skulle gärna se den igen – ett lyckopiller! De övriga som jag såg på 90-talet går inte längre, förutom Moulin Rouge, men kolla in topplistor och vad du själv tror att du gillar. Det är här de bästa musikalartisterna i världen finns, och jag har aldrig blivit missnöjd. Tina (Turner) gillade även barnen, fast de inte hade lyssnat på henne tidigare. De gillade faktiskt den mer än Lion King som ofta är nummer 1 på listorna. Sen kan vi inte säga att Lion King var dålig, absolut inte!

The Royal Shakespeare Company är en slags teatergrupp som spelar Shakespearepjäser – men på ett humoristiskt sätt. Åtminstone de två som jag såg på 90-talet. De har sitt säte i Stratford-upon-avon, men ibland gör de gästspelningar i London. Det är rappa repliker och den som är bra på brittisk engelska får mest ut av föreställningen.


Några måsten till fots

Ta tunnelbanan till exempelvis Hyde Park Corner eller Green Park. Därför strosar ni genom parken till Buckingham Palace. Vill ni se vaktbytet så sker det 10.30, läs mer här.

När ni har fotograferats bland en massa turister, och noterat att asfalten är kungligt röd på The Mall, vägen som leder till slottet, från Trafalgar Square, tar ni sikte på Downing Street. Promenera genom St James’ Park och är vädret trevligt är det riktigt härligt där. Strax innan Downing Street håller Hourse Guards till. Har du tur ser du någon uppvisning där.

När ni har fotograferat den mest berömda adressen i världen (det ni kommer åt med alla vakter där), 10 Downing Street, och kanske sett “No 10”, alltså premiärministern, så lägger ni in Big Ben i Google Maps.  Där är också Houses of Parliament. Från och till kan man få komma in där. Kolla upp vad som gäller när du reser.

Här nära ligger också Westminster Abbey, den kyrka vi ser på TV när kungligheter gifter sig eller dör. Det går ofta bra att besöka den, men du behöver boka en biljett.

Sådärja. Har du promenerat i sakta mak och tagit massa bilder, så har du gjort klart de mest kända turistmålen på sisådär 2 timmar.

Det var länge sedan man kunde komma nära dörren till Downing Street, men inte på Madame Tussauds:

 


Om du har en dag över, och vill ta dig utanför London kan jag rekommendera att åka till Chistlehurst Caves. Galet långa grottor! Du åker tåg till Chislehurst Railway Station, 30 minuter från London Bridge.

Chistlehurst ligger nära Bromley och Beckenham, där jag har bott och varit mycket. Här hittar du inte många turister men särskilt i Bromley finns det bra shopping – utan trängseln på Oxford Street, främst i shoppingcentret The Glades. Hit åker du med tåg från Victoria Station, det tar sisådär en halvtimme.


When a man is tired of London, he is tired of life.
Samuel Johnson

Jag har några fler saker kvar på min bucket-list (och då har jag bott i London i 3 år…):

 • Harry Potter Warner Bros (filmstudio utanför London).
 • ABBA Voyage
 • Shakespeare’s Globe, teatern som Shakespeare och hans vänner byggde, brann upp, men denna är nu uppbyggd som den såg ut förr. Ligger på “andra sidan floden” så du tar tunnelbanan till London Bridge, Blackfriars, Mansion House, Southwark eller St Pauls.
 • The Wolseley: Mycket fint och lyxigt, med en “Afternoon Tea” som inte helt knäcker din kassa. Det är därför väldigt svårt att få plats så boka i god tid. Ligger nära Piccadilly Circus. Nära Ritz där drottningen festade i sin ungdom enligt The Crown.
 • Mercato Mayfair  En kyrka som är omgjord till en restaurang. Sägs vara bra!

Bo? Allt är dyrt i London. Jag brukar boka ganska sunkiga hotell, men centralt, för att slippa åka långt på dagarna. Ett vandrarhem vi bodde på var ganska lyhört, men ändå helt ok. Det ligger i det kvarter som Prinsessan Diana bodde i när hon träffade Charles. Tunnelbanan dit är Earl’s Court, en bit från shopping-området, men överkomligt. Samma kedja har vandrarhem mer centralt, så kolla där först.

Räkna med att det ofta är många och trånga trappor i alla hus i London, oavsett var du bort. Räkna också med att det är heltäckningsmattor överallt – inklusive i badrummet, så vill du inte ha det får du leta ett tag. Du tar inte av dig skorna inomhus, inte heller på heltäckningsmattorna.


Boktips

En bok som har fastnat hos mig, är Moll Flanders av Daniel Defoe 1722. Du vet, han som skrev Robinson Crusoe också. Det är ett makalöst äventyr, men berättar om saker i London så målande, att jag tänker på henne varje gång jag är i London. Det är främst fattigdomen och fängelsena jag tänker på – och kvinnans utsatthet. Jag såg nu när jag googlade, att den även finns som film, med bland annat Morgan Freeman i huvudrollen! Jag läste den på engelska (gammal engelska!) men den finns på svenska på Storytel.

Film och TV

Här kommer några tips på filmer och TV som utspelar sig i London, och som du säkert känner till, men blir kanske påminnelser:

 • The Crown (älskar, älskar, älskar The Crown!)
 • Bridget Jones
 • Notting Hill

Sen finns det en TV-serie som alla i London känner till, men inte så många utanför. Den har gått sedan 1985 och jag har sett väldigt många avsnitt. När jag bodde i London hade vi visserligen varken streaming eller Youtube, men en TV-kanal som sände gamla avsnitt. De drama som utspelades i Eastenders var en snackis vid kaffet (ja många dricker faktiskt kaffe på jobbet) och det dividerades vem som hade gjort vad. Ett tag kunde man se Eastenders från Sverige, och jag såg den när den sändes, fem (!) dagar i veckan. När OS invigdes i London spelades plötsligt några få takter i signaturmelodin, och Devika säger “Oj, de spelar mammas serie!”. Det roliga i kråksången är att serien är ganska deprimerande haha! Det händer aldrig något roligt, det är bara tråkigheter.