Kina: Före Alexander

Originalbloggen är flyttad så därför är allt samlat nedan, och inte i enskilda inlägg.

Dagbok 2011

Tanken är att jag ska uppdatera varje dag, jag vet att jag glömmer fort och den här tiden vill jag minnas!

Det är jag Pia Nyberg som gör sidan, skriver det mesta av texterna och fotograferar nästan alla bilder. Det är mina stora intressen, både att fotografera och att utvecklas inom webb. Intressena har stundtals legat i träda så nu hoppas jag kunna utveckla detta under den kommande föräldraledigheten. Annars är jag gymnasielärare i svenska och engelska och drömmer om att kombinera eget företag, med deltidstjänst som lärare.

Patrik är inte så intresserad av att just skapa på datorn, han väljer att chatta på Facebook istället. Där hänger han på kvällarna och på dagarna är han en slipsnisse på Handelsbanken i Luleå. Bank är vad han alltid har gjort och alltid vill göra. Tänk vad män är lyckligt okomplicerade… Det enda han egentligen önskar mer av livet än vad det är, skulle vara att åka och se en match med Zlatan live och fiska mer på sommaren.

Vår prinsessa från Indien är Devika, hon blir 4 år i november. Hon längtar efter lillebror och pratar om det varje dag. Hon älskar att pyssla, måla, dansa, sjunga, leka prinsessa och sköta om Kissen som är hennes favoritgosdjur.

Liu Qiuhan är alltså vår son som vi ska hämta i Kina i mars 2011. Han blir 2 år i juli. Vi vet några få saker om hans bakgrund, vi håller det för oss själva tills han blir stor nog att kunna välja att berätta på nätet eller inte.

Foto skickat till oss från barnhemmet. Det är hitlagt efter vi kom hem från resan.

 

Patricia har skrivit väldigt bra och informativt på sin blogg om Kina och barnen där, klicka dit för för att få veta mer.

 

Om sidan

Självklart ville jag dokumentera vår andra livsresa som jag gjorde med Devikas resa. Denna gång valde jag att inte bara börja med en blogg utan att direkt göra en mer strukturerad sida med allt runtikring. Jag fick här tillfälle att träna på det jag pluggar under våren 2011, nämligen CSS och PHP. Sidan får då flera syften: att spara för framtiden åt oss och lillebror, att ha något att träna mina nya kunskaper på och att de som är intresserade kan följa med oss på resan i form av ord och bild.

 

Resplan

Lite idéer inför resan om vad vi ska göra.

Datum Dag Stad Aktivitet
16/3 ons Beijing Landar kring 13 lokal tid. Installera på hotellet. Gå till Walmart och köpa vagn, leksaker, m.m.
17/3 tor Beijing Tur till Kinesiska muren vid Badling (lunch ingår)
18/3 fre Beijing Sommarpalatset. Se hutongerna från en riksha. Från gatan i Dazhalan. Ev. Silkmarket.
19/3 lör Beijing Tehus med guiden. Middag med Alison och familj, äta “Pekings bästa anka”.
20/3 sön –> G Flyger till Guangzhou 11.30
21/3 mån Guangzhou Vi får varandra!
22/3 tis Guangzhou Registrera adoption. Fixa med papper, lunch ingår.
23/3 ons Guangzhou Till polisstationen och ordna med pass. Köpa pärlor (pyssel till Devika).
24/3 tor Guangzhou Fuji whole sale market.
25/3 fre Guangzhou Besöka barnhemmet och hämta papper, lunch ingår.
26/3 lör Guangzhou Panyu Xiangjiang Safari.
27/3 sön Guangzhou Qingpingmarknaden.
28/3 mån Guangzhou Hämta passet.
29/3 tis Guangzhou Orkidéträdgården.
30/3 ons –> B Flyger tillbaka Beijing.
31/3 tor Beijing Guiden fixar med visum. Pearlmarket och SAS-båset
1/4 fre Beijing Förbjudna staden. Gå in bakvägen. Himmelska fridens torg.
2/4 lör Beijing Wangfujing Dajie. Stora shoppingstråket. Köp Kina-karta på Foreign Language Bookstore. Kvällsmarknaden är populär med ett jättelikt utbud av kinesiska läckerheter.
3/4 sön Beijing Peking zoo
4/4 mån –> Luleå Flyger hem
5/4 tis Luleå Landa mentalt hemma

Några saker är bestämt på grund av adoption, det mesta av turistandet är förslag från Kina men vi kan ändra på det.

Ska Devika också åka?

Många har frågat om vi ska ta med Devika på resan och för oss är det en självklarhet, att vara utan henne tre veckor känns för det första helt omöjligt.

För det andra så är det en lång historia. Är man insatt i adoptionsvärlden så vet man att vi har lärt oss ganska mycket från när man började med internationella adoptioner för en sisådär 40 år sen. De första åren var det vanligt att man hämtade barn med en eskort, alltså att någon från adoptionslandet “levererade” barnet. Sen skulle man i princip klippa alla band med födelselandet. Idag anser man att det är viktigt för det kommande barnet att familjen sett ursprungslandet och kan berätta om det för att barnet ska känna sig delaktig i två kulturer och länder.

Jag har tänkt en del på det där, att få våra barn att känna sig som svenskar men ändå vara stolta över sitt ursprung. En avhandling jag läste om för några veckor sedan menade att vi kanske blivit lite för mycket fokuserade på adoptionslandet, att barnen då inte känner att de är en del av Sverige. Men jag har ju mina rötter på mammas sida i Finland och jag känner mig ju som svensk. Eller faktiskt ofta som världsmedborgare, för vad är det egentligen att vara svensk? Jag är inte så säker på att jag är stolt över att tillhöra vikingasläktet, de som färgade slätten med blod, brände hus och dödade oskyldiga.


Datum: Onsdag 9 mars 2011
Väder: Solsken och snölandskap.
Plats på jorden: Kallax, Luleå, Sverige
Familjebild: Saknar en. 12 nätter kvar.

 

Packar och förbereder

Jag har haft storslagna planer på mina hemsidor men nu måste jag bara nöja mig med vad jag hunnit helt enkelt. Jag kan inte bli proffs i ett nafs.
Därför, här följer det första inlägget i den här bloggen, bloggen om vår andra livsresa. Jag börjar lite innan vi far för att värma upp. Det känns så märkligt, och helt fantastiskt, att packa fyra tandborstar istället för tre.

Inte bara vill jag göra en perfekt hemsida på några minuter, jag vill också bli en proffsfotograf på stört. Hm. Tufft. Ialalfall, jag testar nya saker på min nya underbara kamera så ofta jag kan. ÄLSKAR den externa blixten jag köpt, kolla ljuset och skärpan i den här bilden, inomhus och mörkt rum:

Detta är tagit för ett eget memory-spel vi håller på och gör inför resan. Devika får välja motiven och detta är hennes favoritgosedjur, “Kissen”. Vi ska ju ändå vara borta i 3 veckor så jag tänker att det är bra att ha saker som påminner oss om hemma.


Datum: Fredag 11 mars 2011
Väder: Snöfall dagtid och -3 på natten.
Plats på jorden: Kallax, Luleå, Sverige
Familjebild: Saknar en. 10 nätter kvar.

Vinterdag & vinterkväll

Jag hatar verkligen vinter, snö och kyla. Bor på fel ställ, I know. Tyvärr har jag överfört detta på dottern, trots att hon egentligen älskar att vara ute i snön. Idag när vi såg att det snöade blev hon orolig att lillebror inte skulle vilja följa med hem med oss. Vi bestämde oss för att inte berätta hur vädret är här…
Vi kommer garanterat njuta av 20 grader på dagarna och 16 grader på nätterna i Guangzhou! Snart…

Ok lillebror, detta är ditt hem lillebror:

 


Datum: Lördag 12 mars 2011
Väder: Solsken och snölandskap.
Plats på jorden: Kallax, Luleå, Sverige
Familjebild: Saknar en. 9 nätter kvar.

Stressad men glad

Vädret har varit strålande idag men jag känner mig för stressad inför resan för att njuta av timslånga utomhusaktiviteter. Jag vill bara vara inomhus och fixa inför resan, fast vi är i linje med planeringen. Bara några dagar kvar nu…

Ikväll har vi kolla på finalen. Nog vann rätt låt till Tysland och Eurovision song contest i år. Devika älskar programmet och sover tupplur på dagen för att orka kvällen.

Tyckte låtarna sög när jag hörde delfinalerna i år men nu är det några som ändå börjat äta sig in. Lillebror, här är några av låtarna du kommer höra när du kommer hem:

Datum: Lördag 12 mars 2011
Väder: Solsken och snölandskap.
Plats på jorden: Kallax, Luleå, Sverige
Familjebild: Saknar en. 9 nätter kvar.


Japan

Det är ju fullkomligt fruktansvärt det som hänt i Japan de senaste dagarna, verkligen. Pappa frågade häromdagen om jag var orolig för detta inför vår resa men jag tänkte att nej, nej, det är lååångt borta!

Nu när det pratas om ett eventuellt vulkanutbrott studerade vi kartan lite närmare. Peking ser ut att ligga närmare Japan än vad Sverige är till Island. Och svenska flygplatser var stängda en hel del i höstas efter Islands vulkanutbrott. Världen är inte så stor trots allt…

Hm. Plötsligt känns Japan ganska nära. När det var askmoln från Island stängdes ju Arlanda ganska länge OCH andra flygplatser!

Vidare hittade jag ikväll lite slattar med glögg som Devika och jag delade på. Med nyinköpta pepparkakor. Bara 9 månader och 11 dagar kvar till jul så varför inte?

Idag, min son, så har jag längtat väldigt väldigt mycket efter dig. Det känns liksom tomt i famnen, jag vill ha dig här. Nu. Samtidigt har det känts som sockerdricka i kroppen, så pirrigt och spännande! Det är bara två nätter kvar, sen åker vi…


Datum: Måndag 14 mars 2011
Väder: Inte en aning. Har inte tänkt på det!
Plats på jorden: Kallax, Luleå, Sverige
Familjebild: Saknar en. 7 nätter kvar.

Vilken stressdag!

Det började ganska lugnt. Jag tänkte göra klart (börja OCH göra klart…) en sida som heter www.addosajten.se och gärna göra uppgift 5 på CSS-kursen också. Men jag hade svårt att sitta still, det bara bubblade i kroppen. Försökte skicka lite mejl men hoppade mest upp och ner lite till.

Så ringde Barnens Vänner och skulle bara checka av att jag hade allt. “…men det viktigaste är att ni har reseinbjudan (=TA), sen är det lugnt, resten går alltid att lösa…”.
Insåg då att vi faktiskt inte hade resebeskedet. Klockan var 11, vi reser 17 imorgon. Hade bokat lantbrevbäraren (tydligen för sent) i torsdags att leverera fredag. Hm. Tänkte att ibland är ju brevbäraren sen, till och med till klockan 15.00. “Det är lugnt” sa jag till Barnens Vänner “Brevbäraren brukar alltid sköta sig här ute!”.

Kände mig lugn någon minut till men sen… FÖRSÖKTE göra något vettigt fram till 15.00 men d

Klockan 14.30 höll jag på att gå upp i atomer. 14.59 började jag ringa som en galning till postens kundtjänst. Sex samtal senare nådde jag vår brevbärare, som visade sig vara på sin första runda i vårt område och var superförsenad. 16.30 svänger han upp vid vid vårt hus… AAAHHHHHH! Gissa hur jag mådde…

Det åtrovärda dokumentet, tänk, vår son syns lite där…

Efter denna pärs väntade jag på att Patrik skulle komma hem (han insåg nog aldrig vikten av dessa dokument OCH att de saknades). 18.30 hade jag inte hört ett pip från honom och ringde upp honom. Han hade då krockat! AAAAAHHHHHHH! Tursamt nog var han oskadd sånär på en svullen handled som airbagen orsakat. Nog för att bilen var en rishög innan men nu är den skrot, läcker som ett såll från motorhuven.
Tack och goodbye kära Volvo! Det är faktiskt värre än det ser ut:

What a day…

Nu på kvällen har jag försökt varva ner. Typ kolla på nyheterna där Japans kärnkraftverk smäller. Känns ju lugnande. Not.

Gjorde klart ett memory-spel att överraska Devika med om några dagar. Korten består av saker hon känner till hemifrån. Det har också ett annat syfte, att traggla lite svenska ord med lillebror… Klicka här för Word-dokument om du vill härma, eller en PDF-fil här. Ingen perfekt mall men en början.

Tänker som Patricia skriver i hennes blogg: så oerhört spännande för oss men säkert en helt vanlig dag för vår Liu Qiuhan. Vi kom förresten på idag att vi troligen åker med samma flyg från Köpenhamn imorgon (kanske även från Arlanda?). Det ska bli kul att träffas! Inte nog med att man hämtar barn på en fantastisk resa så lär man känna många nya människor också!

Saknar lillebror verkligen jättejättemycket, så fel att vi är så långt från varandra… men S N A R T så!

Tack för alla kommentarer, både här och på FB och mejl!


Datum: Tisdag 15 mars 2011
Väder: Solsken
Plats på jorden: Kallax, Luleå, Sverige
Familjebild: Saknar en. 6 nätter kvar.

Avresedag

Efter en stressad gårdag vaknade jag 5.30. Bara att kliva upp, inte går det att somna om en så här spännande dag!

Nästan allt är färdigt här hemma nu. 16.00 åker vi till flygplatsen (7 minuter bort). Flyger 16.55 till Arlanda. Därifrån till Köpenhamn där vi förhoppningsvis träffar nya bekantskapen Familjen Riselius (eller på Arlanda?). Riselius hämtar också sin pojke i Guangzhou men från ett annat barnhem.

21.05 flyger vi mot Beijing och landar 13.05 (alla tider är lokala)… Vi blir mötta på flygplatsen av en guide som tar oss till hotellet och sen är det bara att turista!
Så här ser det ut på ert lekrum när du kommer hem lillebror:

Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!! Spännande!!

 


Datum: onsdag 16 mars 2011
Väder: Mulet, 7 grader enligt piloten, 14 enligt guiden
Plats på jorden: Beijing, Kina
Familjebild: Saknar en. 5 nätter kvar.

Flygresan

Känslorna de senaste dygnet har varit utanpå kroppen. Blir tårögd för minsta lilla, kan inte se ett barn eller prata barn utan att det börjar rinna… Men snart är det dags! Fick veta via mejlen idag att han är större än vi trott, 82cm och 13kg. Späda Devika är 92cm och 11kg!
Här är bilder från tisdagens flygtur och sedan onsdagens händelser:

När vi skulle på tredje planet, i Köpenhamn mot Beijing, träffade vi på familjen Riselius. De ska också hämta en son och bo i Guangzhou.

Prinsessan Alma-Li Riselius på planet.

Kolla vad osten heter 🙂

 

Efter en natt på planet, som var trångt och innehöll få timmar sömn, kom vi genom tullen i Beijing. Patricia hade förvarnat, och mycket riktigt, vi blev invinkade till “kines-kön” vid tullen, antagligen för att det stod adoption i pannan på oss.

Verkligen fräsch flygplats för övrigt! Vi fick åka en slags tunnelbana för att hämta väskorna, flygplatsen är STOR! Efter bagagesvängen sa vi hej-så-läng till Riselius som ska vidare till Shanghai.

Vi ses igen i Guangzhou!


Datum: onsdag 16 mars 2011
Väder: Mulet, 7 grader enligt piloten, 14 enligt guiden
Plats på jorden: Beijing, Kina
Familjebild: Saknar en. 5 nätter kvar.

Ankomst Beijing

Guiden Lili mötte oss vid utgången och informerade om resten av veckan. Det tog en timme med bilen till hotellet och Devika klarade sin åksjuka med nöd och näppe. Imorgon blir det åksjukemedicin…

Hotellet är kanon trots en tråkig fasad

Jag som gillar att resa budget ska gotta mig i dessa veckor. Fotona inomhus blir inget bra med mitt objektiv, rummet är större än vad det ser ut. Men i alla fall.

Yra som höns tog vi en taxi till Wallmart som Tina tipsat om (tack!). Väl där var vi döhungriga och köpte sushi på låda.
10 bitar = 36kr alltså typ en tredjedel av vad det kostar hemma.

Vi får många blickar och leenden, mest Devika så klart. Ser säkert märkligt ut för dem och märkligare sen när vi fått Qiuhan. Vi såg förresten en lillpojke som satte sig på huk och kissade. Han behövde inte dra ner byxorna eftersom han hade ett sån’t där praktiskt “kineshål” i byxan.

På Wallmart kikade vi runt mest, hittade lite leksaker till lillebror, sulky (190kr) och en massa socker-snacks. Min LCHF-diet har inte en chans här! Fick leende bannor när jag tog fotot men här är från inifrån:

Köttbitar ligger som lösgodis

Hemma med alla snacks.

Önskar nu i skrivandes stund att vi köpt något vettigare att äta. Hela dagen blev matgalen igår, vi avslutade med McDonalds innan vi däckade vid 19. Devika väckte oss nu vid 23 och här sitter vi nu och ugglar i natten. “Hur ska man ställa om sig till japansk tid”, undrar Patrik? Måste visa honom en karta så han vet var vi är.

Då var det dags att översätta till engelska och sen läsa på lite om muren som blir morgondagens utflykt.

Apropå Japan så läser Patrik (som vanligt) nyheterna frenetiskt, mycket om Japan så klart. Jag vill bara köra strutsmetoden… och be alla vädergudar att inga vindar ska blåsa mot vårt håll.

 


 

Datum: torsdag 17 mars 2011
Väder:Soligt, 14 grader enligt guiden
Plats på jorden: Beijing, Kina
Familjebild: Saknar en. 4 nätter kvar.

Utflykt:Kinesiska muren

Natten var jättejobbig! Devika kunde inte sova på grund av tidsomställningen, jag och Patrik ville inget annat. Fick huvudvärk vid midnatt så resterande två timmar innan jag slocknade bestod mest av att hota och muta. Plus en massa sockriga snacks och socker-yoghurt till Devika. Ingen bra kombo! Kan lova att om det var en tävling om världens sämsta mamma i natt, så hade jag vunnit alla kategorier.
Nåja. På morgonen fick vi så klart väcka Diddi-donken när vi skulle bege oss till en fantastisk frukostbuffé. Som “vanligt” med yoghurt, frukter, juicer, flingor och engelsk frukost men även sushi, dim-sum, andra kinesiska rätter, amerikanska pannkakor, och franska bakverk!
Guiden och chauffören från igår mötte oss i lobbyn och sedan blev det utflykt mot Kinesiska Muren. Vi valda Baldaling, det mest kända stället och eftersom vi åkte i en liten bil kunde han köra ganska nära linbanan vilket var skönt så vi slapp bära Devika långt. Vagn är liksom ingen idé här. Lite bilder:

Vi vid muren

Wow… över 3000km mur!

Jag kämpade mig själv upp till toppen och lämnade Patrik latmask


Hittade snö i en källare på toppen


Så himla brant bitvis, taget med rak kamera

Kineser som ville bli plåtad med Patrik


Flickor vars föräldrar ville att de skulle plåts med Devika


Diddi som inte vågar röra en häst skulle prompt sitta på en kamel

På ditvägen stannade vi förresten vid en Jade-fabrik så vi passade på att köpa lite souvenirer. Ett kinesiskt kål att ha mot dörren för god fengshui och varsina familje-bollar till barnen (kul att skriva plural!). Bollarna symboliserar lagrena i familjen på något sätt och vi tyckte det passade speciellt till den här resan. Stenen är jaden från Peking som är vit.

För andras plånkor: karvat från ett stycke, ca. 300,000SEK

På tillbakavägen stannade vi och åt där man sålde och tillverkade mycket fina hantverk: “Cloisonne” (enamelware). En konst från 1400-talets Peking. Gjort utifrån koppar som sedan handarbetat fram de små konstverken, kan inte gå sönder alltså. Kopparn smyckas, färgas, slipas och blir slagtåliga små eller stora saker. Tekanna till mig och resten till våra barn 🙂

Innan vi kom tillbaka hotellet stannade vi där man byggt upp för OS 2008. Vi gick inte in utan bara kollade utanför och beskåde även byggnaderna omkring.

Dragon hotel som är 7-stjärnigt (!)

Fågelboet – arenan

 

Guiden ordnade med att en tjej kom upp på vårt rum så fick jag massage 1,5 timme för 220yeaun. Halva priset mot hotellets spa. Tjejen jobbade för någon slags statiligt massageklinik. Inte så våldsamt som thai-massage som jag provet (som har knädunkar och armbågsstötar i ryggen…) men inte så avslappnande som det kan vara i Sverige. “Tycker du att hon är bra och hårdhänt så kan du ge henne 10-20 i dricks” sa guiden. Antar hårt och ont är bra här så hon fick 20. (Yeun är samma ungefär som svenska kronor).

 

När jag fick massage gick Patrik och Devika och badade i poolen. Notera badmössetvång i Kina!

Det blev middag på ett shoppingcenter mittemot hotellet, slags kinesisk snabbmat. Helt ok. Avslutade dagen med Häägen-Dasz. Där vi satt var det fyra fåtöljer. Den fjärde kändes så tom och jag tänkte att jag vill ha lillebror där om två veckor, ätandes glass! Tänk… snart! Längtar så det nästan gör ont efter att få hålla i honom… 13kg och 82cm! Haha, han kommer ju växa om Devika fort!

 


Datum: torsdag 18 mars 2011
Väder: Molnigt, tempertur ingen aning
Plats på jorden: Beijing, Kina
Familjebild: Saknar en. 3 nätter kvar.

Utflykt: Sommarpalatset

Ingen ordning på dygnet än, vaknade nyss och det är 4.30 i Kina och 21.30 i Sverige. Har i alla fall sovit 7 timmar vilket är det längsta på flera dygn.
Har så mycket att berätta varje kväll… det blir lätt ”och sen gjorde vi det och sen det” men detta är ju också en minnesblogg för oss så ni läsare hemma får stå ut med det.
På väg in mot Sommarpalatset flockades försäljare och jag köpte 2 Gucchiklockor för 40kr. Jag har ingen klocka med från Sverige så hoppas de håller under resan iallafall.


Haha, Gucchi!

Sommarpalatset är obeskrivligt i sin storhet. Sjön som utgör största ytan är grävd av människor under 800 år. Det började med en pool så har varje kejsare velat göra den större. Bilderna gör den inte rättvisa men om ni tänker er ”berget”, som ni bara ser en del av bakom oss, är jord från sjön. Bara det!

På ”bergets” topp ligger kejsarens bostad, eller prinsessans som vi sa för att göra det mer spännande för Devika.

Devika var inte på bra humör på förmiddagen. Jag försökte vara rolig och tog henne in i bambu-dungen för att mata pandan. Ramlar raklång…

Lili har just räddat Devika och jag kravlat mig upp

Vidare om palatset (googla det!) så är det kilometer av gångar med handmålningar. Kejsaren skulle kunna promenera utan att få regn på sig.


Höga tröskeln motar bort djävulen.

En båt av marmor för kejsaren

Efter lunch, på något hotell tror jag det var, så var Devika på toppenhumör och charmade alla igen. I början av resan var hon lite blyg när kineserna kastade sig på henne men nu har hon börjat tycka att det är lite kul. Mest tjejer är det som vill prata med henne men även killar/män. Poolgubben som vill ha pussar på kinden när vi kommer, har hon dock inte riktigt tagit till sig än…

Hur som helst. Vi åkte vidare till ett ställe där de visade hur man tillverkar silke, intressant! En annan intressant grej är att varje ställe vi är på, som visar traditionella hantverk, alltid visar upp dyra saker först och sedan på slutet finns det alltid saker för några tior att köpa om man vill. Säljaren kunde inte förstå varför vi inte ville köpa täcken och lakan för 2400kr. Skulle gärna vilja men inte den här gången…

Det blev istället några fina traditionella kläder till Qiuhan, två roliga bubbelblusar till mig och Devika. Guiden tjatade till oss 20% rabatt plus två tant-scarfsar haha! Flickorna satte på dessa på Devika och tjattrade på.


I silkesbutiken med Lili och försäljare

Devika fick välja middag och det blev pizza. Fick ta en taxi 10 minuter bort (cirka 13kr enkel väg). Det verkar vara något slags köpmecka där med många västerländska hak.


“Wow, ett rosa hus” tyckte Devika om köpcentrat

Vi valde ”Big pizza” som hade Moskva-buffé och pizzorna hade sylt och frukter som fyllning. Hm. Ok. En märklig grej är att ta taxi, fler taxi-chaufförer säger nej när vi visar adressen. Guiden säger att det kan bero på att de är på väg att byta skift med någon och vill inte åka fel håll men att 6 stycken på raken säger nej och hotellet är 10 minuter bort? Adressen står på kinesiska så det kan ju inte vara språket. Märkligt!
Devika och jag däckade vid 21 Kina-tid och nu sitter jag här på morgonkvisten. Ska prova sova någon halvtimme nu innan det är dags för frukost och nya utflykter. Fick nyss sällskap av Devika så det vete sjutton hur det går med att sova mer…

Hade varit kul att läsa lite på Facebook ikväll men det går ju inte härifrån. Tydligen kan man ladda ner något  program från ”Go trusted” och komma runt det. Vi får se hur stor abstinens Patrik får… Vi kan ju liksom inte gå ut på stan och slå runt på kvällarna med barn så datorerna är bra nöjesmaskiner för oss. Har faktiskt inte provat TV:n än men vi lär ju inte förstå ett smack. All TV är tydligen på Mandarin även om det är långt från det enda språket i Kina.

Skype fungerar iallafall även om uppkopplingen på hotellet är lite långsam. Hörs igen morfar och mormor!
TACK för alla kommentarer i gästboken! Det blir ännu roligare att skriva när jag vet att någon läser 🙂

”Han fick kronan så han kunde slappna av”, säger Devika. Och det gjorde han, somnade tvärt!


Datum: lördag 19 mars 2011
Väder: Molnigt, tempertur ingen aning
Plats på jorden: Beijing, Kina
Familjebild: Saknar en. 2 nätter kvar.

Utflykt: Hutongerna, tehus, Pearl Market

Vet inte hur det gick till men vi lyckades boka in vår underbara guide, Lili, på hennes lediga dag idag. Hon visade Hutongerna (en gammal bevarad stadsdel i Beijing) med besök hos en familj där, vi gick på tehus och sedan hjälpte hon oss att pruta på Pearl market. Hela dagen för ca 400kr plus taxi. Lilis dotter har bott i Jönköping och har en svensk pojkvän så det kanske är därför hon gör undantag för oss 🙂 Eller för att både jag och Devika heter Lilly som andranamn! Eller så tar hon faktiskt en del av dessa 400 till sig men det kan inte bli mycket kvar efter alla entréer och dricks m.m. Dricks är inte brukligt egentligen i Kina men Lili säger att man kan ge 5-10 om man tycker man fått bra service och hon ger 10 lite här och där.

Massor mer att berätta men måste packa så här är lite bilder bara.

Iväg med riksha-vagnarna.


Vår pedalgubbe. Intressant ansikte. 61 år, pensionär som knäcker extra på detta. Är man pensionär och jobbar betalar man inte skatt.


Hutonger och en annan riksha

Flickan som undervisade oss i hur man gör kinesiskt te, på riktigt

Tråkigt för oss, men bra för kineserna, är att priserna höjts rejält de senaste åren. Jag har hört att folk tidigare köpt en Peak Performance jacka för 40kr men det finns inte en chans nu. Jag köpte 3 stycken nu för 1300 och då fick jag beröm av Lili att jag var en bra förhandlare 🙂 Staten har även gått hårt åt piratkopior så de för höga böter om de säljer piratversioner numera eller i övrigt dåliga varor. Köpte en kamera att ha i fickan för 200kr som jag inte är säker på, ska ladda den över natt och faktiskt gå tillbaka med den när vi kommer tillbaka om jag inte är nöjd, Lili ordnade med kvitto, säljarens namn, stånd m.m. Får se hur det blir.

Patricia! Idag prövade vi våra kinesiska smaklökar och åt kinesisk snabbmat till lunch och Pekinganka till middag 😉

Och ikväll träffade vi även äntligen familjen från USA som vi varit i kontakt med, vi har ”träffats” via nätet. De hämtar en lillasyster samma dag som vi får vår son, från samma barnhem. Om två dagar…! Var på restaurangen med ”Pekings bästa anka” (tack Inger för tipset!). Gott men rörigt för Devika var jättegrinig och deras pojke lite jet-lagged men på slutet kom de naturligtvis igång och lekte…

Nu: packa! Flyger imorgon bitti till Guangzhou! Hade sett fram emot sommarvärmen där men nu ser det ut att bli regn i en vecka… värme på rummet har vi dock haft nog av, 28 grader… luftkonditionering finns men verkar inte funka, när vi klagar öppnar de bara fönstret. Smart 😉
Något är konstigt med min vanliga kamera och dator 🙁 detta inlägg tog 2 timmar!!


Datum: söndag 20 mars 2011
Väder: Molnigt, tempertur 22? Fuktig luft.
Plats på jorden: Guangzhou, Kina
Familjebild: Saknar en. 1 natt kvar.

Inrikesflyg till Guangzhou

Lämnade Beijing imorse – staden som jag kommit att gilla fast jag knappt sett något av den än.

Värstingfika vid gaten, Devika valde en låda med 5 kakor!

Skriver nu från södra Kina, landets 4:e eller 5:e  största stad med cirka 11 miljoner invånare: Guangzhou, tidigare kallat Kanton.
Vi bor på en ö som heter Shamian Island som långa perioder ockuperats av européer och kineser har tidvis inte ens haft tillträde till ön. Arkitekturen är påverkad av Europa.

Vårt hotell Victory

 

Hotellet känns lyxigare i lobbyn jämfört med Tangla i Peking men rummet var mindre fräscht men ändå ok. Fort in med väskorna och sedan ut i den otroligt fuktiga varma luften. Trodde vi skulle få regn men det har bara varit molnigt. Personalen är väldigt trevliga och de få människor vi stött på pratar mycket bättre engelska än de från Beijing generellt.

Träffade på säkert fem vackra olika brudpar inom några hundra meter som fotograferades. Det är något med hur månen står och att det då är en bra dag att gifta sig på (”lunar-calender” enligt guiden). Devika trodde det var prinsessor och blev lite exalterad. Fick också veta att de fotograferar flera månader innan bröllopet, då fotona skickas med i inbjudan.

Så vackra, så unga…

Hittade en fantastisk restaurang ”The Orient Express” med god mat och trevlig atmosfär. Jag kände mig som i en film, förväntade mig typ Michael Palin eller Humphrey Bogart spela i filmen och komma in och sätta sig och röka en cigarr. Fotona gör inte rättvisa men i alla fall

Härliga palmer utomhus – älskar sommarklimatet! Kinserna tycker dock att det är kallt haha!

Tvåbarnsfar om mindre än ett dygn

Storasyster måndagen 21 mars

Vi tog en tur till fastlandet och spanade in läget mittemot hotellet. “Apotekarmarknaden” hann stänga innan vi kom, marknaden där det sägs att man kan hitta ALLT… Några butiker runtikring var dock öppna. Alla verkade sälja liknande produkter, först tänkte jag att det var hundmat (torkade grisöron).

Nämare: Torkade ormar, sjöhästar och gud vet vad. Till vad? Kanske till gammal traditionell medicinering?

Devika ville ”vara bebis” ikväll. Sista chansen liksom. Vi körde fullt ös med matning och välling och vaggande. Undrar hur hon kommer ta det hela… egentligen.

Det har varit svårt att natta Devika ikväll. Tror inte egentligen hon har varit så uppspelt över den stora morgondagen men jag har haft svårt att slappna av och det känner hon av. Somnade efter 22… Jag har velat packa upp, kolla foton, blogga, fundera, tänka, vara lycklig.

Just lycka är något jag starkt känt under eftermiddagen. Nu blir vår familj komplett så som vi vill och ser det! Äntligen! Nu finns det inget stort kvar att längta efter, nu kommer vi vara den familj vi ska vara. Har känt mig oväntat lugn ikväll. Försöker tänka mig in i hur det kommer vara imorgon kväll när han ligger i vår säng. Han kommer då vara en främling för oss men någon vi vill värna om. För mig tog ”att älska” lång tid när det gällde Devika så jag räknar med samma här. Jag visste att jag skulle älska henne mer än något annat även om jag inte kände ATT jag gjorde det från dag ett. Det har varit skönt att höra att även bio-mammor känner likadant, att de också kan känna att bebisen är en främling men att kärleken växer för varje dag.

När jag tittar på hans kort så känner jag en otrolig värme, han blir finare och finare för varje gång jag ser honom. Och nu är det så nära, här är han… taget nyårsafton, alltså för 2,5 månad sedan:

Vår pojke…

Men vad ska han då heta…!?!??!?! Några gamla favoriter och några som studsat tillbaka:

  • Kasper
  • Max
  • Maximilian
  • Oscar
  • Alexander
  • Zacharias

Nu: Säng för att vakna tidigt imorgon : – )

Vi blir hämtade 12.30 för att åka till en supermarket (varför!??!) och sedan får vi Liu Qiuhan 14.30. Tror att den proceduren är ganska kort, papper m.m. ska skrivas på tisdag, man får barnen på påseende först… En läkare kommer till oss på hotellet 18.30 för en undersökning (rutin för alla).
19.00 kommer vår tvättade tvätt tillbaka men det hör kanske inte till bloggen…
God natt!
(14.30 är 7.30 svensk tid eller 6.30 GMT)

Just ja, en sista bild, reklam för Coca-cola i Kina. Det står säkert vanliga slogan men det roliga är att det är kring en hot-pot som är traditionell kina-mat 🙂