Söka visum till Indien

En viktig sak att göra inför resan är att söka visum. När vi åkte 2008 så var det ofta att man var tvungen att gå till kontoret själv (eller skicka någon). Vi som bodde i Luleå fick be en vän att sitta där på ambassaden i Stockholm, en halv dag och köa. Ganska orimligt på 2000-talet eller hur!

Den här gången har e-visum blivit verkligt och jag beställde från nätet. Det finns agenturer som tar mycket betalt och jag vet inte om det blir mycket enklare, men vi gick via ambassadens och betalade 50 dollar per person.

November 2017 gäller turistvisum 60 dagar och kan ansökas om 120 dagar i förväg och senast 4 dagar i förväg.

Det tog nästa 4 timmar för 4 personer att ansöka! Engelskan är inte som jag är jag är van (brittisk engelska) så det var en del ord att slå upp. Jag hittade en lathund på svenska efter ett tag och den underlättade. Sen var det bilderna som skulle vara exakt si och exakt så. De fick jag ändra några gånger eftersom det inte var helt tydligt med måtten. Jag läste 2 tum men sen skulle det vara 350 pixlar. Det får inte vara för stort och inte för litet. Och då tycker jag att jag ändå kan bildredigering! Jaja, det är bara att ta sig genom.

Innan du ens sätter igång kan du tänka på att ha ett ansiktsfoto på dig själv klart.  Vi tog kort på varandra med en bra mobilkamera. Du ska ha en ljus bakgrund. Kortet ska vara

  • samma höjd och bredd
  • minst 350 pixlar
  • minst 10 kB och max 1 mB
  • i formatet JPEG
  • hela ansiktet ska synas framifrån (från haka till överst på huvudet), ögon öppna, inga glasögon
  • ljus eller vit bakgrund
  • ingen ram runt bilden

När du väl laddat upp bilden får du möjlighet att beskära den något. Men du kan inte ladda upp för tung bild (antal kB).

Du ska också skanna eller fotografera passen. Passet ska vara uppslaget så foto och information syns. Minst 10 kB , max 300 kB. Format PDF. Jag sparade i Photoshop men om du inte har det gissar jag att det borde gå att klistra in bilden i Word och sedan “spara som”. Skriv gärna kommentar nedan om det går eller inte går genom.

När du väl får tillbaka visumet så behöver du ha en PDF-läsare så du kan öppna dokumentet. Du måste också ha en skrivare så du kan skriva ut ansökan.

Du kommer också bli tillfrågad om du tidigare har varit i Indien. Om ja så vill de veta vilket visum-nummer du hade då, var du reste, var du bodde. Vi har ju inte kvar våra visum så vi svarade “NA”. Städerna mindes vi, men skrev som adress “Hotel in Delhi, don’t remember name or address”. Så nu får vi se om det går genom.

De frågar om man arbetat som militär. Om det inkluderar lumpen vet vi inte, men vi skrev nej. Jag gissar att det handlar om de länder de är i konflikt med, mer än om att min man gjorde lumpen för 30 år sedan.