Guldvatten

1/10 urin med 9/10 vatten, en gång i veckan. Tips är att göda med annat när det börjar komma frukter.

Om du äter mediciner kan du läsa här, där står det sammanfattningsvis att det är ofarligt.

Kaffesump

Sumpen lockar upp maskarna är i sig rikt på kväve, fosfor, mineraler och kalium.

Inomhusväxter: var sjätte månad
Utomhusväxter: fyra gånger om året

Strö sumpen runt växten och arbeta sedan ner den i marken. Går att blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Är bra att blanda i komposten. Rosor, pelargoner, änglatrumpet, oleander, hortensia, rhododendron och azalea mår gott av kaffesump.

Var försiktig med mängden så det inte försurar – samtidigt så lär sniglar avsky kaffesump, så det är bra att ha lite grand.  Men måttligt – här har det gjorts testar på att odla i kaffesump och det gick inte så bra.

Potatisvatten

Kyl vattnet du använt till att koka potatis vattna inom- och utomhusväxter en gång i veckan.

Gräsklipp

Använd klippet som mull i blomsterrabatten eller grönsakslandet. Marken hålls fuktigare längre och förser rötterna med näringsämnen långsamt. Klippet gör jorden mer porös. Använd direkt från uppsamlaren på gräsklipparen (undvik ogräs och gräsfrön). En god idé är att låta gräsklippet vissna lite innan du använder det.

Äggskal

Smart tips att använda äggskal att så i – se här.

Särskilt bra för tomater eftersom de behöver kalcium för att inte få pistillröta.  Spara gamla skal i en låda. Mixa med en stavmixer och strö kring plantorna och jorden. Mer om Pistillröta: Gröna rader

Blir dock lite tveksam om det verkligen har en verkan, man måste mala ner det till fint mjöl om det alls ska vara en poäng, enligt Garden myths. Och här kanske  helt verkningslöst.