Djur Indien,  Goa,  Indien 2017,  New Delhi

Den heliga kon

Det är verkligen kor både här och där i Indien –  på ont och på gott för indierna – och även för korna.
New Delhi, Indiens huvudstad, är ett av världens folkrikaste storstadsområden med 11 miljoner centralt boende. När man är här så syns kor och tjurar överallt, ätandes skräp och vankandes mitt i trafiken. Enligt en artikel har regeringen flera gånger försökt få bort dem från stan men det finns inte tillräckligt med stallar för dem. Trots att regeringen bidrar till kostnaden för stallarna så täcker det inte upp. Korna är oftast väldigt skadade när de kommer till härbärget. De äter plast och skräp som skadar dem och många har skador från påkörningar.

Varför är de i stan och varför är de heliga?

Anledningen varför de över huvud taget är på gatorna är tydligen för att bönderna släpper dem lösa när de sinat på mjölk, då har bönderna inte råd att ha dem kvar. Eftersom kon är ansedd som helig så kan de heller inte döda dem. Och varför de är heliga kommer troligen från att skydda dem från början. Indien-experten på Vagabond, Per A Andersson har läst en bok om myterna kring kon och det var när kon och tjuren gick från mat och offer till arbetsredskap och mjölkproducent så behövdes de skyddas och den fick religiös status.
Vi frågade en indier idag var alla tjurarna är men det kunde han inte förklara. Det var absolut ingen som dödade dom iallafall! För så är det som bekant, kon är helig, och kanske även tjuren? Eller så sa han det bara för att han inte visste…?
De finns även i Bhubaneswar och Goa – i hela landet.

Ko i Delhi
New Delhi: Ko i – eller oxe?
Main Bazaar New Delhi
New Delhi: Dessa stod varje dag och mumsade sopor vid Main Bazaar
En bakgata i New Delhi
New Delhi: En bakgata
Palolem: En buffel(?)hjord vi bodde grannar med. Dessa cirka 8 stycken kom hem varje kväll självmant vid samma tid.
gratis wifi för kor?
Palolem: Ville kanske in på frukost och gratis wi-fi? Men blev utkörd…
Palolem: Den här vita fågeln syns ofta kring nötdjuren. Ras?
Palolem: Det sorgligaste ko-kortet: såg henne äta en hel lila plastpåse medan kalven diade. Bland soporna.
Palolem: Gräset ser grönare ut…